INTERESSANT!


16.Feb.2019 12:34

Verhoging BTW concertkaartjes: “Ook Henk en Ingrid worden gepakt”

oktober 2nd, 2010
Willem Venema vreest dat artiesten Nederland links laten liggen

3VOOR12 NL Atze de Vrieze
vrijdag 1 oktober 2010 17:35

clip_image001

Als het aan het nieuwe kabinet ligt, gaat de BTW op concertkaartjes van 6 naar 19%. Een kleine ingreep in vergelijking met het schrappen van 200 miljoen aan cultuursubsidies, maar wel een maatregel die voor veel onrust zorgt in de muziekindustrie. Wie merkt er straks het meest van? En om hoeveel geld gaat het nu precies? “Een ontzettend dom voorstel”, vindt Willem Venema van boekingskantoor Double Vee. "Maxime Verhagen heeft volgens mij geen idee waar hij het over heeft. Iemand die een duur schilderij koopt, kan best een klein beetje meer betalen, zei hij gisteren. Maar het gaat ook om de kaartjes voor Frans Bauer. Ook Henk en Ingrid worden gepakt.”

Frits Heijnraets van belastingkantoor All Arts denkt dat podia in eerste instantie zullen proberen de verhoging door te schuiven naar de consument. “Als de consument vervolgens weg blijft, zal uiteindelijk de artiest de rekening betalen. Daar zal voornamelijk de kleine muzikant veel van merken.” Als adviseur en boekhouder heeft hij aardig zicht op het huishoudboekje van artiesten. “Een voordeel dat kleine artiesten hadden valt weg. Als een artiest ergens optreedt, stuurt hij een factuur, waarover hij 6% BTW afdraagt. En dat terwijl hij over zijn kosten eigenlijk 19% moet afdragen. Als het verschil maximaal 1347 euro is, mag je het houden. Je moet dan denken aan artiesten die tot 22.000 per jaar verdienen.”

Ook Venema denkt dat uiteindelijk vooral de artiest getroffen zal worden. “Je merkt dat we wel zo’n beetje aan het plafond zitten wat betreft de ticketprijzen in Nederland. Zalen hebben niet veel marge. En dus krijgt de artiest minder betaald. Een snelle berekening leert dat het bij een uitverkocht concert om ongeveer 7% gaat.” Ook daar zou de consument indirect de dupe van kunnen worden, denkt Venema. “Als artiesten in andere landen meer kunnen verdienen, zullen ze Nederland links laten liggen. Het zal leiden tot kaalslag en kapitaalvernietiging, ook omdat podia waar we veel in geïnvesteerd hebben het moeilijk krijgen. Ze hebben het al moeilijk door de recessie. Dit is beleidsmatig heel dom en niet meer dan het in de praktijk brengen van het adagio ‘de linkse hobby’s de nek omdraaien’.”

Dat zijn zware woorden. Kanttekening is wel dat het lage tarief op podiumkunsten nog niet zo vreselijk lang geldt. Heeft de consument nu zo veel gemerkt van de verlaging in 1998? Concertkaartjes zijn immers alleen maar duurder geworden. “Het zou kunnen dat de consument van de verlaging weinig gemerkt heeft”, zegt Heijnraets. “Maar deze verhoging gaat hij zeker merken.” Venema: “Zo’n maatregel zorgt helemaal niet voor meer inkomsten, het zorgt voor meer werklozen en maatschappelijke onrust."