INTERESSANT!


16.Feb.2019 12:37

TIPS VOOR BARRE TIJDEN en BURGERLIJKE ONGEHOORZAAM HEID

oktober 23rd, 2010

Het Algemeen Dagblad (AD) is eigenlijk een vreselijke krant, een variant op De Telegraaf met veel misdaad, ellende en onzinnieuws en vaak te vinden op de lectuurtafels van Chinese restaurants of cafetaria’s inclusief vetvlekken.
Het AD berichtte op 22 oktober j.l. over Oldenzaalse postzegelverzamelaars o.l.v. de 67-jarige local hero en entrepreneur Willy Ahlers.
De filatelisten aldaar manifesteerde zich al eerder middels een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid om te protesteren tegen de vele nieuwe postzegels die de TNT tegenwoordig uitbrengt.

Dat is inderdaad niet makkelijk bij te houden, zelfs niet voor de fanatieke verzamelaar, laat staan voor de jeugdige beginner.
De club riep mede-filatelisten op om voortaan links- i.p.v. rechtsboven te frankeren opdat al die zodanige poststukken een voor een met de hand gestempeld moesten worden omdat de afstempelautomaat dergelijke stukken niet kan verwerken en op hol slaat. Van dat soort acties is de TNT niet gediend.
Per vandaag betreft het nieuwe Oldenzaalse initiatief een zogenaamde controle-actie.
Oldenzaalse postzegelverzamelaars gaan TNT Post controleren. Door op enveloppes boven de opgeplakte postzegels de datum van verzending te schrijven, proberen de clubleden te achterhalen of TNT de post op tijd bezorgt.
TNT zegt natuurlijk dat er niks mis is met de bezorging, maar de Oldenzalers en met name de voorzitter, hebben daar sterke twijfels over.
Ik heb zelf ook zo mijn twijfels.
En uiteraard wordt die twijfel versterkt door een eerder bericht in de krant van de zijde van de TNT dat men om 3 miljoen te bezuinigen (wat eigenlijk alleen maar in de zakken van de aandeelhouders gaat verdwijnen) voortaan geen post meer zal bezorgen op maandag. Gekker moet het toch niet worden, zou je denken.
Volgens deze redenering mag je een volgend bericht verwachten van de geprivatiseerde PTT waarin gemeld wordt dat voortaan alleen nog op zaterdag bezorgd gaat worden, want dat scheelt nog eens 12 miljoen euro. En wie gaat zeggen dat dat niet kan?

TNT doet er alles aan om meer over te houden. Er wordt geen verlies gemaakt, maar toch wordt er stiekem, maar systematisch op alle fronten geknipt, bezuinigd en gemanipuleerd.
Praat eens met de gemiddelde abonnee van welk abonnement bij Club Collect dan ook, en je krijgt een stortvloed van ergernissen over je uitgestort.
Van allerlei vooral onzinnige emissies en gekkigheid wordt er verzonnen om de filatelist een poot uit te draaien.
De limit zijn de onverklaarbare bonussen die je krijgt bij een bestelling van tenminste 60 euro aan artikelen bij de TNT-loot "Club Collect" (de in Groningen gevestigde behoorlijk anonieme en onpersoonlijke vervanger voor de vroegere filatelistische loketten). Vorig jaar was dat in de winter nog een fondue-set, en dit jaar een ijsmachine.
Niks is gratis, en hier betaal je ongetwijfeld ongewild aan mee.

Alles wordt duurder. Dat irriteert de burger. Maar soms geeft het slimmeriken. Zo ook mijn postzegelhandelaar (zie elders in mijn weblog) Jaap.
Die maakte ons er een jaartje geleden op attent dat oudere Nederlandse zegels nog steeds gebruikt kunnen worden om post te versturen.
Het wemelt nog van de partijen ongebruikte zegels, en het lijkt wel of die voorraad steeds weer wordt aangevuld.
Dat blijkt ook een beetje zo te zijn, omdat hele partijen die in de jaren zeventig zijn opgekocht door beleggers in o.a. Spanje, nu en masse worden gedumpt tegen minder dan nominaal !
De vraag is dan ook waarom je van die handel als gewone burger niet gewoon gebruik zou maken, daar het besparingen van 35 tot 50% kan opleveren in Uw porti.
Uw postzegelhandelaar wil graag van dat soort partijen zegels af.
En de betreffende jaargangen zijn vaak ook nog hele bijzondere, interessante en mooie zegels om ’s morgens op de post tegen te komen.

Mijn eigen ICT-er Tim kocht recentelijk niet als filatelist, maar als liefhebber van Donald Duck een velletje met Dagobert Duck er op. Vindt ie leuk om zijn facturen mee te frankeren.
Op die zegels staat i.p.v. 44 eurocent het cijfer 1 in een blokje.
Engeland en Belgiƫ doen dat al wat langer, en inmiddels volgen meer en meer de andere EU-lidstaten.
En het geeft inmiddels ook zegels met een 2 in een blokje, en dat staat dan voor 88 eurocent.
Een van de -tig verklaringen van TNT is dat het eenvoudiger is.
Onmiddellijk ga je je dan natuurlijk afvragen wat er gaat gebeuren als de posttarieven weer verhoogd gaan worden (want verlagingen kan ik mij niet echt heugen). 
TNT blijkt dat allemaal niet zo’n probleem te gaan vinden en komt met een opmerkelijke toezegging.
Tim wilde dat nog eens uitgelegd zien en schreef een briefje om nadere uitleg. 
In het kader van de aangezegde massa-ontslagen van postbezorgers van TNT komt bovenstaand verhaal nog merkwaardiger over volgens mij.
Anderzijds is het natuurlijk nog steeds zo dat een postzegel ook maar een bedrukt stukje papier is…

SCAN0175

Van: No Reply TNT Post
Verzonden: woensdag 20 oktober 2010 14:12
Aan: postzegelattrzonne.nl
Onderwerp: RE: TNT, Informatie van TNTPost.nl/Consumenten

Geachte heer xxxxx,
Hartelijk dank voor uw reactie. U heeft een vraag over de nieuwe postzegel waardeaanduiding. Graag wil ik hierop reageren.

Het is inderdaad zo dat postzegels met  hun waardeaanduiding geldig blijven, ook als het tarief bijvoorbeeld 0,60 eurocent zou zijn. U kunt ook oude postzegels, zelfs in guldens blijven gebruiken, maar hiervoor moet u wel bijplakken tot het tarief wat dan geld. Graag geeft ik u nog een volledige toelichting hierover.
Op 1 juli 2010 hebben wij een postzegel met nieuwe waardeaanduiding geintroduceerd, hiermee maken we frankeren makkelijker.
Voortaan staat er geen euroaanduiding meer op de postzegels maar een cijfer. Op postzegels voor brieven of kaarten tot en met 20 gram komt voortaan een 1 te staan. Afhankelijk van de bestemming staat op de postzegel de aanduiding Nederland, Europa of Wereld. Voor zendingen van 20 tot en met 50 gram binnen Nederland zijn er postzegels met een 2. De voordelige Decemberzegels krijgen voortaan de aanduiding December.
De voordelen hiervan zijn:

  • De postzegels met nieuwe waardeaanduiding blijven geldig
  • Bijplakken met bijplakpostzegels is met de nieuwe postzegels niet meer nodig.

Postzegels met de oude waardeaanduiding in euro’s blijven bruikbaar.
In de
tarievenwijzer op onze website kunt u terugvinden hoeveel postzegels u op uw zendingen moet plakken. Voor meer informatie over de nieuwe postzegels kunt u terecht op www.tntpost.nl/voorthuis/postzegels/postzegels-met-een-cijfer/.
Postzegels uitgegeven vanaf 1977 met waardeaanduiding in guldens en postzegels met dubbele waardeaanduiding (euro en gulden) blijven voor onbepaalde tijd geldig. Ook de Juliana Regina-postzegels uit 1969 en de cijferzegels uit 1976 mogen nog worden gebruikt. U dient dan wel te plakken tot het geldende tarief. Hiervoor zijn speciale bijplakzegels verkrijgbaar. Om een guldenbedrag naar euro’s om te rekenen, deelt u het guldenbedrag door 2,20371.

Op de pakketzegel, aangetekend-zegel en servicezegels, bijvoorbeeld rembours, staat geen waardeaanduiding. Deze zegels blijven gewoon geldig. De bijbehorende formulieren en biljetten waarop guldens staan vermeld mogen sinds 2002 niet meer gebruikt worden. Alleen remboursformulieren en verzendbiljetten met eurobedragen zijn geldig. Nieuwe formulieren zijn verkrijgbaar op het Postkantoor.
Geldige frankeeraanduidingen zijn onder meer de Beatrix-zegels, de Port Betaald-aanduiding van TNT Post, de Frankeerzegel van de zegelprinter van het postkantoor en de emissiezegels, die worden uitgegeven vanwege speciale evenementen, historische gebeurtenissen of andere gelegenheden.
Ik ga ervan uit u hiermee voldoende informatie te hebben gegeven.
Met vriendelijke groet,
Helen Schendelaar
Klantenservice TNT Post
www.tntpost.nl

Uw vraag:

Datum

15-10-2010, 7:55

Waarover gaat uw vraag

Overig

Wat is uw vraag

Inzake nieuwe postzegels:De nieuwe postzegels vertegenwoordigen een waardegroep (1) i.p.v. een nominale waarde (44 ct). U zegt dat de zegels geldig blijven. Is het dan zo dat ik postzegels met een waarde 1 die ik dit jaar koop over bv. 10 jaar nog kan gebruiken als een postzegel 1 voor verzending tot 20 gram? Ondanks dat tegen die tijd een postzegel 1 wellicht 60 cent zou kunnen kosten? Of gaat u in de toekomst dan met zegels van 0,1 o.i.d. komen? Want ik kan me niet voorstellen dat bij gebruik van geldige oude zegels in de toekomst niet meer bijgeplakt hoeft te worden. Mijn TNT service punt zegt van wel, en dat zou betekenen dat als ik nu een pallet 1-zegels zou kopen ik de rest van mijn leven post tegen het huidige tarief kan verzenden. Ik zou hier graag wat meer duidelijkheid over willen lezen/zien.