INTERESSANT!


16.Feb.2019 12:37

Weg van Hier

februari 8th, 2011

—–Oorspronkelijk bericht—–
van: Bertus Borgers
verzonden: donderdag 30 september 2010 10:12
aan: Willem Venema
onderwerp: boekje gezien?

Hoi Willem,

ik ben benieuwd wat je van m’n cd met verhalenbundel vindt (als het goed is lag het een paar weken bij je in de bus). Zoals ik al zei ga ik een theaterprogramma spelen, gebaseerd op deze release, in seizoen 2011/2012. In België heb ik inmiddels een overeenkomst met Kras Artists als vertegenwoordiger (www.kras.be) . Voor Nederland moet ik rap beslissen hoe wat waar en met wie, ook vanwege mijn volgend boek (juni, over Herman) Mijn voorkeur ligt vooralsnog bij jou, dus als je het ziet zitten kom ik af naar je kantoor.

groeten en van die dingen!

Bertus

www.bertusborgers.nl

   WEG VAN HIER

Tijdens een festival in Lierop, waar Guus Meeuwis optrad, kwam ik na jaren weer eens Bertus Borgers tegen, zoals ik hem vaker tegenkwam, aanvankelijk de schijn van verwaandheid, kin een beetje omhoog, neus in de wind en met zijn merkwaardige oogopslag. 
Hij zou een potje meeblazen bij The Earring (zie aldaar). Gekleed in een beige regenjas klom hij de stage-trap op, om bovengekomen zijn technisch instrumentarium uit te pakken en op zijn saxofoon te plakken, gevolgd door een praatje met de monitorman ter linkerzijde van het podium. Allemaal heel relaxed zoals altijd.
Vroeger dacht ik dat dat kwam omdat ie graag en veel blowde.
Toen ie klaar was met ritueel keek ie nog even naar de band op het podium met enige verbazing en draaide zich naar mij toe.
"Hé, hoe gaat ’t met jou? Ik moet je eens spreken. Ik heb een boekje geschreven en daar hoort een nieuwe cd bij. Kun je geen tournee voor mij boeken?"
Het klonk net als een paar jaar eerder, toen Guus mij vroeg: "Jij doet toch van die concerten in Paradiso? Kan ik daar ook niet een keer optreden?"

In 1966 stond ik een keer bij de bushalte in Aalst (gemeente Waalre) te wachten, tegenover het oude gemeentehuis, schuin tegenover de kerk. Ik keek richting Eindhoven en zag voorbij de bushalte, op de scheiding van de autoweg en het fietspad een freak staan liften met een gitaar. Ik had ‘m al vaker zien lopen en liften in Eindhoven, Valkenswaard en Aalst.
Jaren heb ik gedacht dat ie in een band speelde, gekker nog, tot voor kort dacht ik dat ie in de legendarische band uit Eindhoven met slechts 1 singeltje op het repertoire speelde. Die band, Dirty Underwear later door Philips ten behoeve van dat singeltje afgekort tot Dirty– was in die jaren een echte verzameling freaks, die er spreekwoordelijk voorbeeldig uitzagen kwa coiffure, outfit en schoeisel. 
En telkens als ik die naam tegenkwam dan moest ik aan die gast denken die in het dorp "de piraat" werd genoemd, zo’n beetje uitgedost als Johnny Depp in The Pirates of the Carribean.

Van Bertus kreeg ik vorig jaar een envelop met zijn boekje en cd toegestuurd inclusief opdracht.
Nu heb ik de mindere eigenschap om te veel boeken aan te schaffen en die op volgorde van binnenkomst klaar te leggen voor nadere inspectie dan wel lezing.

Het boekje van Bertus ‘Weg van hier’ is een dermate handzaam formaat dat het mooi onder het wasbakje van de wc past. Bij gelegenheid voor de hand liggend dus. De hoofdstukjes zijn zelden langer dan 4 pagina’s, dus dat past mooi bij de grote boodschap. En met 123 pagina’s heb je het ook uit.

SCAN0391

SCAN0387Nou is Bertus 5 jaar ouder dan ik, dus hebben de jaren zestig er nog net iets harder bij hem ingehakt dan bij mij. Maar een aantal zaken en gedachten zijn zeer herkenbaar, temeer daar ik zelf de beschreven uitgaansgelegenheden heb gefrequenteerd en het Eindhovense sfeertje indertijd regelmatig in Carlton met eigen ogen heb kunnen proeven. Bertus kan dat allemaal heel eenvoudig onder woorden brengen. En ik hoor hem daar gewoon bij praten met zijn eigenwijze Brabantse accent, inclusief "ons pa, ons ma en in die tijd zeker nog zes of zeven kinderen, want ik was de oudste en alleen mijn zus die onder mij kwam ging ook op stap" (p.40).
Eigenlijk betreft het maar een paar jaar uit een veelbewogen muzikantenleven, samengevat in een kloek, leesbaar boekje, maar ik begrijp dat een vervolg op komst is.

De herinnering aan die liftende piraat intrigeerde mij.
Vlak voor de grote vakantie werd ik gebeld door een journalist uit Eindhoven. Ik kende zijn naam van een interessant en eertijds verboden boek over de firma Philips. Inmiddels is het wel duidelijk dat Frans het allemaal niet verzonnen heeft en dat de firma Philips niet vlekvrij is.
  SCAN0394                                                            

SCAN0393Frans Dekkers maakte mij attent op een aantal zaken die hij had gerechercheerd bij de samenstelling van zijn fantastische boek "Beatstad Eindhoven", en bood mij aan een exemplaar toe te sturen. Nu is dit typisch een boek voor de locale fijnproever. Iemand uit bijvoorbeeld Dokkum zal niet meteen nostalgisch worden bij het lezen van een boek over de geschiedenis van de beatmuziek in Eindhoven. Maar ik wel dus. Met een welhaast wetenschappelijke precieze wordt de situatie in Eindhoven historisch in beeld gebracht gecompleteerd met illustraties, afbeeldingen en veel foto’s die ik nog nooit gezien had. Natuurlijk is niet alles in het boek van mijn gading, maar het verklaart een hoop van mijn eigen herinneringen en wederwaardigheden nader. En ik nam na lezing van het boekje van Bertus het boek van Frans nog eens ter hand, en herlas alles wat er in het boek over Dirty Underwear genoteerd stond.

SCAN0389SCAN0392

En daar stond toch echt ergens tussen de tekst (op pagina 160-161) over de beruchte ‘De Wasscherij’ en de link met Dirty, Armand, Simon Vinkenoog, Johnny De Selfkicker en Ferre Grignard, de naam Cees Le Mair, die in die underground club een (tijdelijk) atelier had, en zich beklaagd had over de herrie…
Le Mair (1944) een inmiddels erkend kunstenaar die nog steeds leeft en uitsluitend schildert in de stijl van zijn grote voorbeelden Rembrandt, Vermeer en Rubens. Hij is daarvoor zelfs speciaal in Antwerpen is gaan studeren. En hij heeft er ook altijd zo willen uitzien en zo gekleed willen gaan.. Aldus google; wat een mooi medium is dat toch!
Ik heb altijd gedacht dat die piraat een freak was die er nog wilder wilde uitzien dan Wally Tax en Brian Jones bij elkaar, maar die zich dus altijd een paar eeuwen her waande kennelijk.

Bertus is pas later officieel bandlid van Dirty Underwear geworden. De band is uitelkaar gespat na een conflict tussen bandleider Hans (Har) Sanders, later de voorzanger van Bots. Bonkey Bogaerts, een naam die her en der op tig verschillende manieren wordt geschreven (Bogaerd, Bogaard, Bogaards, Bonkie), de drummende maat van Bertus Borgers, verzon later de naam BOTS, een samenstelling van BOnkie BogaerTS.

Zo leer je nog eens wat.

BORGERS, Bertus, weg van hier, Bogey Music/Moon/en/co, Eindhoven-Antwerpen, 2010, NUR 303 / ISBN 978 90 814967 1 1
DEKKERS, Frans, Beatstad Eindhoven; hoe het ware leven begon -terugblik op de jaren vijftig en zestig, stichting Thomas van Villanova en stichting 
                De Negende, Eindhoven, 2010, ISBN 978-90-815453-1-0
DEKKERS, Frans, Eindhoven 1933-1945; Kroniek van Nederlands Lichtstad in de schaduw van het Derde Rijk, Onze Tijd/In de Knipscheer, Haarlem, 1982, 
                ISBN 90 6265 104 6 *opm. verboden en uit de handel genomen
Het nieuwste cd van Bertus Borgers heeft dezelfde titel en kwam eerder uit. Dertien op-en zelfstandige liedjes die niet per se verband houden met het boekje, maar misschien een opmaat zijn naar het volgende boek. Op cd doet de hele familie weer mee Peer Borgers, Nova Borgers, Lody Borgers, Ruud Borgers, Jaap van Beusekom en nog een paar gasten.
BORGERS, Bertus, weg van hier,HB Records/Bogey Music, 2009

SCAN0390