INTERESSANT!


16.Feb.2019 12:32

LIBIË

februari 28th, 2011

Ik kan mij niet anders herinneren dan dat men in Nederland Libië schrijft, maar kennelijk schreef men voordat ik geboren werd ook wel Libye. Door invoering van een algemene spellingsvereenvoudiging ontstond de huidige spelling . In Frankrijk houdt men het op Libye, de Engelsen schrijven nog steeds Libya.
Op 1 september 1969 pleegden de Vrije Officieren voor Eenheid en Socialisme onder leiding van Moammar Abu Minyar al-Qadhafi (maar die naam wordt op allerlei manieren geschreven: Gaddafi, Gadhafi, Kaddafi, Kadhafi, Khaddafi; in het Arabisch khadaffi) een staatsgreep, terwijl de  toenmalige koning even niet thuis was.
Bij het volgende Nationale Dictee kan je het bijna niet fout spellen.

Libië wordt officieel de "Grote Libisch-Arabische Socialistische Volks Jamahiriyah" en  dat staat op de postzegels sinds 1970 in het Arabisch en in het Engels ("Socialist People’s Lybyan Arab JAMAHIRIYAH).
In 1975 komt Kolonel Kadhafi (zo mag je het ook schrijven) als "Leider van de Revolutie" en "Gids van de Revolutie" met een variant op het ‘Rode Boekje van Mao’, het waarschijnlijk zelf gepende "Groene Boek" (groen naar de kleur van de islam). In drie vrijwel onleesbare delen komt deze excentrieke revolutionair met een ‘Derde Universele Theorie’, een verwarrende, maar desalniettemin interessante, alternatieve doctrine over de maatschappij, waarbij democratische problemen worden opgelost door "De Macht van het Volk", terwijl met het kapitalisme en het communisme wordt afgerekend door het invoeren van een soort islamitisch socialisme. In de praktijk komt dit allemaal echter neer op een merkwaardige dictatuur met bijbehorend uitwassen en familiedynastie.

De machtsgreep, de introductie van het Groene Boekje en de zoveel jaarlijkse seminars (o.a. in Benghazi) met betrekking tot die theorie wordt uiteraard ongeveer jaarlijks filatelistisch gevierd met bombastische emissies zoals gebruikelijk in alle landen met dit soort tradities, maar ook behoefte aan een ruim assortiment filatelische exportproduct. 

SCAN0435
filalatelistisch triptiek "International Seminar On The Green Book" in 1979

Tussen 1970 en 2010 worden ruim 2500 zegels uitgebracht. Ter vergelijking Nederland heeft nu zo’n 2750 zegels uitgebracht tussen 1852 en 2010. De DDR kwam tot de val van de muur tot 3365 zegels. Toch staat de Onbetwiste Leider Kadhafi niet overdreven vaak op de zegels van de woestijnstaat voor.
Ik heb geen idee wie de hof tekenaar van de Kolonel is, maar hij tekent de fotogenieke Leider beroerd, op een manier die doet denken aan een slecht getekende soldaat Blue Berry of racecoureur Michel Vaillant.

SCAN0436
De kolonel in diverse (fantasie)kostuums onder het motto "People Power Declaration" 1985 (Michel catalogus # 1481/5)

Al jaren stopt de kolonel, net als onze kroon-prins een hoop geld, tijd en energie in het waterbeheer. En dat wordt nogal eens op de postzegels gememoreerd. Libië, een land zo groot als ongeveer 40x Nederland geen meren of andere wateren van betekenis. Wetenschappers en technici werken al even veel jaren aan een project om water dat zich onder de Sahara bevindt in een soort kunstmatige rivier om te zetten die steden aan de kust van water kan voorzien.

SCAN0437
The Great Man-River Builder (1984)
Let op de epauletten, alwaar de kolonelssteren zijn vervangen door iets vaags. Een hele serie frankeerzegels met een getekende Kadhafi in uniform werd uit de handel genomen toen bleek dat de kolonelssterren op de epauletten de vorm hadden van de davidster. Die serie behoort tot de duurste items voor diegene die van plan zijn Libië te verzamelen, dan wel te completeren.

Voor zover mij bekend zijn de door Nederland aan Libië verkochte militaire jeeps of ander tweede-hands wapentuig niet op de zegels van Libië waargenomen.