INTERESSANT!


16.Feb.2019 12:34

DE 3FM AWARDS 2011

april 16th, 2011

Gisterenavond (14 april 2011) waren de 3fm Awards.
Volgens deskundigen is het een administratieve vergissing, maar feit is dat Jacco en ik daar al jaren niet meer voor worden uitgenodigd. Dat vinden onze artiesten niet gezellig en jaar op jaar staan wij dan ook uiteindelijk op hun aandringen op hun zogenaamde gastenlijst.

Dat was dit jaar wederom in de Gashouder, en er waren een aantal van onze artiesten genomineerd.
Het is voor mij een raadsel waarom men die vreselijke galmbak sinds 2009 verkiest voor deze zoveelste award-show.
In 2005 vond Radio 3 i.h.k.v. de profilering en restyling het tijd voor een eigen prijzenoorlog. De show begint niet al te groot in Panama, Amsterdam. De website van 3fm noteert zelf "Toch is de award show niet te klein, niet te groot eigenlijk helemaal goed."
Men startte met 8 categorieën/prijzen, inclusief  ‘De Schaal van Rigter’, een eerbetoon aan een op jonge leeftijd gesneuveld dj. De site van 3fm meldt over deze award: "Voor deze prijs kan alleen niet gestemd worden, noch komt er een jury aan te pas. De prestigieuze award gaat namelijk naar de Nederlandse artiest wiens single het afgelopen jaar het meeste is gedraaid op 3FM." Als dat al een serieus criterium was in 2010-2011, dan vraag je je toch even zo serieus hoe de winnaar (A Silent Express) dan alsnog ‘overdonderd ‘ kan zijn door de prijs…

Dit jaar gaf het tot op heden meeste aantal awards (14), terwijl er nota bene geen awards waren voor resp. "Beste vrouwelijke artiest", "Beste mannelijke artiest", "Beste Nederlandse Single NL Top 100", terwijl "Beste artiest Dance" na een paar jaar afwezigheid verrassend weer door Tiësto werd opgegraven, en de categorie "Beste Artiest R&B/HipHop" afgekort tot "Beste Artiest Hiphop" zijn rentree kende. De eerste twee zijn waarschijnlijk teruggebracht tot "Beste Zanger" en "Beste Zangeres".

Tijdens onze rit van het Oosten des lands naar de plaats des onheils volgen we vast de belevenissen in de Gashouder op de radio.
De vraag is waarom er live-muziek van een dermate belabberde kwaliteit wordt uitgezonden, en niet alleen dat, maar diverse malen waren zelfs de redactie en techniek aanwijzingen op het rechter kanaal te horen! Heel slordig.
Uiteindelijk merk je op de radio dat men eigenlijk naar de tv-uitzending toewerkt vanaf 20.00 uur en dat levert een half uur overbodige kletskoek op, maar dat schijnt overdag ook heel gebruikelijk te zijn, hebben vaste luisteraars mij verzekerd. Ik mist kennelijk niet veel.
De prietpraat en onzin is vaste prik inclusief de uithalen en de ahaas en onduidelijke vrolijkheid.
Het hele feest wordt jaarlijks thematisch vormgegeven, en dit jaar in stijl van de Amerikaanse verkiezingsstrijd met veel stars & stripes, posters en buttons, en deze linkse hobby mag wat kosten, uiteraard gecompleteerd met veel vrouwelijke stagiaires met clipboards en portofoons.

Bijna klokslag half negen zet de sympathieke Eric Corton er de pas in met de eerste award. 
Joepie, bingo de eerste award gaat meteen naar onze stal.
Geen idee of bij die stemming VN-waarnemers worden ingezet, maar what the fuck, Go Back To The Zoo wordt verkozen tot de "Beste Band" door het kiezerscorps van 3fm; naar verluidt stemde dit jaar zo’n miljoen luisteraars.
Go Back To The Zoo in plaats van  Anouk? En dat terwijl iedereen had gedacht dat die eer aan Anouk zou toekomen. Anouk had eerder deze week getwitterd dat ze er niet zou zijn omdat ze liever een dagje met de kids er op uit ging. Even later krijgt ze toch nog een award voor "Beste Live act", waarom ze er niet was werd niet vermeld. Een award meer of minder zal Anouk ook haar kont roesten, kennelijk hoef je daar nog maar 3 of 4x per jaar je neus voor te laten zien.
Een regelrechte verrassing is de uitverkiezing van Krystl in de categorie "Beste Nieuwkomer". Waarschijnlijk dermate terecht dat ik er zelfs nog nooit van gehoord had, maar dat komt volgens mijn collega omdat ik niet genoeg naar de radio-overdag luister.

We rijden de Haarlemmerweg op met onze PARKING for ARTIST in de aanslag, maar tijdelijk verkeersschout ("zeg maar Michiel van de Taxi-ingang") stuurt ons naar de eerdere ingang. De dame aan die poort is nog resoluter, en houdt de slagboom voor de geheel lege en verlaten parkeerterrein gesloten, we moeten een echte vergunning hebben.

Ambtenarij hoort bij de Staatsomroep, en daarom rijd ik naar de parkeergarage aan de Van Bleiswijkstraat, maar daar heb je aan onze parkeerkaart niks.
We moeten ons nu gaan haasten anders is het feest zometeen voorbij, want op de autoradio horen we Corton al roepen dat er nog maar een paar awards te gaan zijn.
En dan is het weer bingo krijgt onze GUUS MEEUWIS heel terecht zijn tweede 3fm Award, net als in 2010 in de categorie "Beste Zanger". En nu wordt het godverdomme ook een keer tijd dat Guus op het podium van een van de "kroonjuwelen van de publieke omroep" (zo benoemde een voormalig staatssecretaris eens de door de publieke omroep geadopteerde Pinkpop en Lowlands) mag staan! "Past niet in de programmering?" Hoe zo?

Ik parkeer mijn VW-bus (hoogte 1,965 meter) op een lege donkere parkeerplaats aan de Van Bleiswijkstraat en rand de parkeermeter haast aan omdat dat een veel te ingewikkeld verhaal is op dit haastige moment. College Van Lanen doet nog een laatste wat geduldigere poging bij het apparaat, maar trekt na een paar minuten ook de schouders op."Laat maar zitten"

DSC04554 DSC04551
"Citionlantaren" "Kutapparaat met veel te veel toeters en bellen: Bandiet zonder Armen"
DSC04552 DSC04553
"waarom in godsnaam een draaiknop? welke gek heeft dit ding verzonnen?" "rebusje erbij ?"

Het is nog een stevige tippel naar het voormalige industriële erfgoed in de Staatsliedenbuurt en ondertussen belt Jacco tevergeefs met Remy, de manager van Go Back To The Zoo, want die heeft onze "bandjes" (bracelettes die toegang geven tot het evenement en vooral het artiesten/backstage gedeelte). Remy heeft een goed excuus om ons een tijdje buiten te laten blauwbekken, want zijn band sleept inmiddels een tweede award in de wacht "Beste Artiest Rock" (vorig jaar ging die naar Moke, de enige band die claimt dat deze titel sowieso uitsluitend aan Moke is voorbehouden).
Wat is eigenlijk het verschil in dit verband tussen "Rock" en "Alternative" ?

Intussen zijn wij al wachtend bij de VIP-entree getuigen van een merkwaardig edoch interessant voorval. De radioplugger van Pias, wiens naam ik niet zal noemen rookt in ons gezelschap een sigaretje (want binnen mag er natuurlijk niet gerookt worden). Een paar minuten later maakt hij zich los uit ons praatgroepje en loopt in de richting van een van de steunberen van de Gashouder op zo’n 5 meter afstand van ons, en laat zijn blaas even lekker leeg lopen, heel fatsoenlijk met zijn rug naar ons toe. Onmiddellijk sneller twee fietsagenten en een gemotoriseerd agent op hem af: afschudden vader! Hij moet zijn plas staken, en wordt met veel aplomb op de bon geslingerd. In ieder geval blijkt er in Amsterdam geen gebrek aan blauw op straat. En wildplassen blijkt beleidsprioriteit. Een prent van 100 euro valt bij R. binnenkort in de bus, en van zijn baas verneem ik ter plekke dat deze onkostenpost niet gedeclareerd kan worden.

DSC04543 DSC04544
"R. wordt door 3 agenten omsingeld en op de bon geslingerd wegens wildplassen" "plaats van delict"

Via via krijg ik een oranje bandje dat toegang geeft tot alle decks, backstage en zelfs het podium.
Intussen is Guus aan zijn set begonnen.

DSC04545 SCAN0486
GUUS MEEUWIS & BAND (winnaar categorie "Beste Zanger")  

En net als bij alle voorgaande optredens deze avond galmt het pa-geluid de tent door.
Wat een verschrikkelijke galmbak is deze hut toch.

Op de VIP-decks en backstage wordt het duidelijk dat de tv-uitzending inmiddels achter de rug is, en de urgentie om in beeld te komen taant. Een ieder maakt zich op tot de veelbesproken "3fm afterparty". 
Daar kom ik met m’n "3fm Backstage" bandje weer niet in, maar Remy redt m’n humeur met een juiste identificatie. 
Spuugharde voornamelijk kutmuziek staan bij mij niet voor feest en ik laat de party voor wat het is.
Uiteraard is het dezelfde tippel weer terug.
Bij de auto aangekomen blijk ik door de firma Cition (Parkeermanagement) genoteerd te zijn voor een "Naheffingsaanslag Parkeerbelasting"; nog niet zo lang geleden heette dat een parkeerboete.

SCAN0487

Toch eens geklikt op de website van Cition:

"Cition B.V. heeft voor zijn klanten, onder meer de stadsdelen waarmee een contract is gesloten, in 2008 ruim 100 miljoen euro aan parkeergeld opgehaald. Het geld is onder meer afkomstig van de parkeerautomaten, de verkoop van dag-, week- en maandkaarten en van de parkeervergunningen. Dit geld is niet bestemd voor Cition. Het geld wordt via een volgens de gemeente vastgestelde of met de stadsdelen overeengekomen regels afgedragen.  In 2008 is aan de stadsdelen ruim 85 miljoen euro afgedragen.
Daarnaast is ca. 19 miljoen euro gestort in het Gemeentelijk Mobiliteitsfonds.
Uit dit fonds worden projecten op het gebied van mobiliteit gefinancierd, zoals de aanleg (en het onderhoud) parkeergarages en fietsenstallingen. Cition levert aan zeven Amsterdamse stadsdelen parkeermanagementdiensten."
Daar kan geen award tegen op.
Beste Album: Caro Emerald- Deleted scenes from the Cutting Room Floor
Beste Live- Act: Anouk
Beste Band: Go Back To The ZooBeste Single: De Jeugd van Tegenwoordig- Sterrenstof
Beste Nieuwkomer: Krystl
Beste Zangeres: Caro Emerald
Beste Zanger: Guus Meeuwis
Beste Artiest: Pop Blof
Beste Artiest Rock: Go Back To The Zoo
Beste Artiest Alternative: De Staat
Beste Artiest Hiphop: De Jeugd Van Tegenwoordig
Beste Artiest Dance: Tiesto
Serious Talent Award: Handsome Poets
Schaal van Rigter: A Silent Express – Will I Be Around