INTERESSANT!


29.Mar.2024 13:22

IN MEMORIAM CUBY (1941-2011)

september 29th, 2011

Ook voor mij was Cuby een grote held, en zonder hem had ook mijn muzikale beleving van wat toen nog beat-muziek heette er heel anders uitgezien.
Ergens in 1968 zag in Beat-in club "Carlton" te Eindhoven op een late zondagnamiddag voor het eerst Cuby + Blizzards (uitgesproken als Kjoebie ende Blizarts).
De voorzanger zag er op het podium net zo uit als op de hoes van het in 1966 uitgebrachte album Desolation. 
Raar kapsel, gebreide derde wereldtrui en een ketting met een steen om z’n nek.

In 1967 kocht ik in de Philips-personeelswinkel ”Groeten uit Grollo".
In 1968 kreeg ik van m’n eerste echte vriendin haar exemplaar van de single ‘Window of my eyes", een nummer dat weer wat later te vinden was op het album "Trippin’ Thru A Midnight Blues".
Onlangs verscheen in twee uiterst lijvige delen PLUT’s Eeerste Nederlandse Platenboek; de eerste uitgave van de Platenclub (PLUT) over Nederlandse popmuziek, een waar monnikkenwerk samengesteld door de bezeten Rob Kop. Kost wat, maar dan heb je ook echt wat voor het leven. Op pagina 181 t/m 187 kun je de hele discografie tot in de details vinden. Tot mijn grote geruststelling constateerde ik dat ik nog maar weinig mis om mijn collectie van C+B compleet te mogen noemen; wat ik mis is ‘rare’ en heel moeilijk, en staat al jaren op m’n zoeklijst.

Alle hoezen vond ik geweldig en het maakte eigenlijk geen bal uit of Cuby’s uitspraak perfect was, het was authentiek en de blues.
Vanavond draai ik nog eens alles van de harde schijf en niks klinkt gedateerd; maar dat is ongetwijfeld een hele persoonlijke constatering.
In april 1977 interviewde ik Harry n.a.v. een concert dat ik met zijn nieuwe band had geboekt.

Advertentie interview_1
interview_2
Concert aankondiging Diogenes april 1977 Interview Glamoer, mei 1977
(klik om te vergroten)

Begin deze eeuw vroeg de directeur van North Sea Jazz mij of ik het concert van de nieuwe C+B wilde aankondigen. Ik had hem regelmatig gevraagd of nou eindelijk Harry weer eens mocht optreden op NSJ.
"Dan kondig je hem ook maar zelf aan!". Door mijn belangstelling door de jaren heen voor Cuby en zijn avonturen en uiteraard ook mijn bemoeienis met zijn vroegere pianist, was het meteen weer ouwe jongens-krentenbrood. "Zeg maar wat joh, jij weet het allemaal, vertel er nog maar even bij van vroeger en zo."
En ofschoon mijn held was weggemoffeld in de kelder van het concertgebouw met alle makke van dien, was het een genoegen.

Nooit een slechte show gezien of het nou in De Kronkel in Ballum op Ameland was of in MCV Utrecht. 
Maandagnacht zag ik op internet de boodschap voorbij komen dat Harry ‘Cuby’ Muskee niet meer was, ik wist ook niet dat ie kanker had.
Dat ie er niet meer is natuurlijk heel spijtig en jammer.
Hebben we weer een avondje de blues.