INTERESSANT!


18.Sep.2019 22:43

VINYL DAG 2012

januari 30th, 2012

programmaRecentelijk werd ik door organisator/programmeur Jasper v d Dobbelsteen van 013 uitgenodigd omin een panel zitting te nemen met als onderwerp ‘Vinyl Business’ gehouden ter gelegenheid van het jaarlijks meer publiek op de been brengende zogenaamde "Dag van het Vinyl".

kaartje

Op de site van 013 is een forse rij van kankeraars op het evenement te vinden en ik begrijp die kritiek wel een beetje als je van verre bent afgekomen ophef met veel tamtam aangekondigd evenement, en vooral als je dacht naar een platenbeurs te gaan, dat zich op geen enkele manier kan meten met het tweejaarlijkse Utrechtse zusje.

Tijdens het panel kwam natuurlijk ook de prijsstelling van het vinyl aan de orde, en hoe die prijzen volstrekt uit de hand zijn gelopen kon je bijvoorbeeld op de prijskaartjes in de bakken van de bescheiden gelegenheidsplatenbeurs in de gangen en grote zaal van 013 zien. De vraag is of het evangelie en de missie van de organisatoren en ware liefhebbers gediend zijn van de bezopen vraagprijzen. Ik ben een liefhebber en heb er best wat voor over, maar 4 singeltjes van Pink Floyd in een doosje voor 60 euro is helemaal fout en riekt naar zakkenvullerij.
Mede-panellid en ex-geliefde van de manager van Go Back To The Zoo, Marlein Parlevliet, kreeg na afloop volkomen terecht De Diamanten Naald.

DSC05214 [50%]DSC05218 [50%]

In haar woorden: "Mijn eerste prijs ever".
De Diamanten Naald wordt toegekend aan personen, organisaties of bedrijven die zich gedurende het voorgaande jaar op onderscheidende wijze hebben ingezet voor de promotie van vinyl als geluidsdrager. Marlein, coördineert in Nederland vanuit Stichting Entertainment retail Promotion de Record Store Day. Volgens de jury van de Diamanten Naald heeft Record Store Day Nederland sinds de eerste editie van Black Friday ‘een enthousiaste en onvermoeibare bijdrage geleverd aan de promotie van vinyl in Nederland’. ‘Bovendien heeft de organisatie ervoor gezorgd dat deze nog steeds springlevende geluidsdrager extra onder de aandacht van met muziekminnend publiek is gebracht’.
Tijdens Record Store Day, dat in 2007 in de Verenigde Staten is gestart, worden door platenzaken en muzieklabels bijzondere activiteiten georganiseerd om de branche te promoten. De derde Nederlandse editie vindt plaats op 21 april.
In 2010 ontstond vanuit Record Store Day het initiatief Black Friday, dat vooral bedoeld is om vinyl als geluidsdrager te promoten. De eerste editie in Nederland vond vorig jaar op 26 november plaats.

Gelukkig vond ik in de bakken van Selected Sounds toch nog de navolgende bruikbare items.

FRIJID PINK – House of the Rising Sun//Drivin’Blues

London (NL) FLX 3241 1970

BLONDIE – The Tide Is High//Susie And Jeffrey

Chrysalis (NL) 102 506 1980

BOB DYLAN – Blowin’ In The Wind//Like A Rolling Stone

CBS (D) CBS S 8349 1972

BOOKER T & The M.G.’s – Time Is Tight//Mrs. Robinson

Stax/Fantasy (US) STX-1002 1977

Ofschoon absoluut geen koopje (namelijk voor 30 euro), was ik evenwel bijzonder in mijn nopjes was ik met

JO-ANN KELLY/TONY McPHEE – Same Thing On Their Minds

Sunset (UK) SLS 50209 1971

Een album dat al zo’n twintig jaar op mijn zoeklijst stond.
Tenslotte kon ik het niet laten om voor 10 euro een vrijwel mint exemplaar (waarschijnlijk nooit gedraaid) aan te schaffen van het audio document

"Fascisme 1935/1945; authentieke opnamen uit Italië, Duitsland en Nederland, afkomstig uit het geluidsarchief van de Rijksuniversiteit te Utrecht. Samenstelling en verbindende teksten: Drs. R.L. Schuursma"  (Philips DL 88 532 waarschijnlijk uit 1988)
Een absolute miskoop bleek het dubbelalbum "Memphis Slim Old Times, New Times" (Barclay 920 332/33) voor 15 euro te zijn. Ik had mij verheugd op de opnames van Buddy Guy en Junior Wells als ‘recorded during the Rolling Stones European tour 70′. Op het eerste gezicht een net exemplaar met een mooie klaphoes, maar bij beluistering een afgeragd piece of vinyl met voornamelijk het geluid van gebakken eieren.