INTERESSANT!


18.Oct.2018 19:25

RECORDSTORE DAY BENEFIT OF THE DOUBT

april 28th, 2012

Het is net als in de grote mensen wereld, geef de hippe jongens en ondernemers de vrije hand en men neemt niet alleen de vinger, maar beide handen en armen tot en met de klotsende oksel.
En zo is het ook met het op zich sympathieke fenomeen Record Store Day (zie elders).
Had je mogelijkerwijs als vinylverzamelaar al moeite met het leizige en neuzelig geluid van The Byrds, dan moet je vooral het speciaal voor RSD uitgebrachte singeltje van Gene Clark (One I A Hundred b/w She’s The Kind Of Girl) op het Amerikaanse label Sundazed, oorspronkelijk in 1972 uitgebracht op het label van Herb Alpert en Jerry Moss (A&M Records), dat nu onderdeel uitmaakt van het steeds maar uitdijende imperium van Universal Music (en daarvan de afdeling Special Markets) aanschaffen.

Scan_20120422_14282801 Scan_20120422_14293107

Eigenlijk volstrekt uitgekauwd materiaal dat allang uit de kosten is, maar zo’n reprint compleet met barcode (s 240), binnenhoesje en hardcover, behoort in de collectie "The Byrds".
Dat je daar dan 10 euro voor moet betalen (vroegâh -toen alles nog beter was- was dat toch bijna 23 gulden, en daar kon je toen bij de Free Record Shop bijna 2 langspelers voor kopen) is eigenlijk natuurlijk ultimate greed, maar als het exemplaar dan ook nog gaat jengelen omdat het kleinood niet centrisch is, dan ga je je toch ergeren aan deze poppenkast.
Toegegeven het singeltje van Dillard & Clark (S 241: Why Not Your Baby b/w Lyin’ Down The Middle) oorspronkelijk uit 1969 is wel centrisch, maar even overbodig.

In de (voor-)promotie voor dit evenement wordt er van alles aan gedaan om het verhaal zo sympathiek en credible mogelijk neer te zetten. Tig vooral Nederlandse groepen treden in de resterende (vinyl-)platenwinkels op zonder dat ze daarvoor betaald worden, allemaal voor hetzelfde goede doel: een mix van promotie en geloof. Zelfs Radio 1 verwaardigde zich om er een rechtstreekse locatie uitzending aan te spenderen vanuit een sympathieke platenwinkel in Leiden. Dat die uitzending omwege het vallen van het kabinet niet alleen onderbroken, maar ook ingekort werd, valt te billijken. Bij aanvang van de resterende zendtijd beweerde de popscribent van Nieuwe Revu Guus H dat hij in de nacht voorafgaande aan RSD alle ruim 230 items had beluisterd. Dat is een bewering die net zo onwaarschijnlijk is als de statistische waarschijnlijkheid dat elke scheidsrechter bij een ere-divisie wedstrijd dezelfde hoer als moeder heeft.
In de weken voorafgaande aan RSD voerde het ene na het andere medium het aantal speciale releases op, de eerste berichten hadden het over ruim honderd en de meest recente telling kwam uit op 232.
Ik zag bij de platenwinkel De Plaatboef te Rotterdam de officiële lijst een week geleden in, en tekende meteen in op een tiental items in het 7 en 12 inch formaat.
Twee daarvan konden geleverd worden.
Captain Beefheart en The Ramones kon ik schudden. Vooral de re-release van het Ramones, of liever gezegd het niet-beschikbare item van deze legendarische punkrockgroep zal veel kwaad bloed zetten, want in dat item is niet alleen de modale 40-plusser, maar ook een hele retro-generatie vinylliefhebbers geinteresseerd.
Hoe sympathiek en origineel het gratis one-sided gratis singeltje van Spinvis ook moge lijken, als de organisatoren van RSD hun evangelie middels deze missie-day serieus onder de aandacht van een nieuwe generatie vinylkopers willen houden, dan dient onverwijld aandacht aan de oplopende ergernissen besteed te worden:

1. De prijzen van de items en hebbedingetjes dienen christelijk te blijven.Woekeraars en speculanten dienen geweerd te worden. Bijvoorbeeld 45 euro voor een genummerd (zonder vermelding van de oplage) doosje met 4 singeltjes, een opgevouwen poster en een ‘single hub’ van The Beatles is natuurlijk je reinste oplichting. Maar ook 10 euro voor een 7"-remix van London Calling van The Clash, of Can You Please Crawl Out Your Window b/w Burning Of The Midnight Lamp van The Jimi Hendrix Experience (merkwaardig genoeg als S239 uitgelicenseerd door Experienced Hendrix L.C.C. aan Sundazed) is way too much. En wat te denken van een volstrekt overbodige release op 3 wit en zwart gekleurde 12" vinyls in een oplage van 1000 stuks voor de opnames van PIL Live At Rockpalast in 1983 voor 30 euro.
2. Opzettelijk te gelimiteerde oplages, die vervolgens te karig gedistribueerd worden. Waarschijnlijk reeds bij het verlaten van de perserij opgekocht door handige speculanten. Het is duidelijk dat bands als White Stripes en Ramones een groter publiek hebben dan de dames en heren decisionmakers denken. Als vanaf morgen deze items volop en tegen nog hogere prijzen op ebay en marktplaats te vinden zijn, dan de organisatie van RSD dit zich ernstig aan te trekken en maatregelen te nemen.
3. rsdlogoEr dient ook een duidelijk criterium te komen welke items RSD-waardig zijn en welke niet. Veel te veel eigenlijk gewone re-releases worden op RSD onder de sympathieke banner versleten als bijzonder (en daarom duur). Een weliswaar fantastisch album als "Loaded" uit 1970 van The Velvet Underground is eternaly re-release waardig, maar alleen twee stickers met "Record Store Day Exclusive" en "…exclusive Record Store Day 180gram Pink Vinyl" is natuurlijk voor 24 euro wel erg weinig bijzonder als het alleen om de kleur van het vinyl gaat (eerder waren er al releases met barcode vermelding).

In -ik dacht- 2008 werd hetzelfde album al op 180 gram uitgebracht in Amerika op hetzelfde Cotillion onder nummer SD 9034.
En nóg een re-release van een doosje met vier singeltjes van Bob Dylan voor 45 euro is niet leuk, maar vooral overbodig, en komt mij -ondanks de ruime sticker- meer voor als uitmelken en oplichting.

Scan_20120422_15331300 Scan_20120422_15352509
release RSD 2011 release RSD 2012

vinylmaniaAl deze zaken en bevindingen komen de geloofwaardigheid van het initiatief niet ten goede.
Interessant en vermeldenswaardig is de release op dvd van "Vinylmania", een eerder op Arte uitgezonden documentaire film van Paolo Campana uit 2011 met als subtitel "When Life Runs At 33 Revolutions Per Minute" compleet met bonus dvd.
Ik kijk als erkend vinylfanaat het nog een editie aan, want het vinylgeloof is een mooi geloof.
Benefit of the doubt.