INTERESSANT!


28.Mar.2024 11:07

BTW-verlaging podiumkunsten: ‘Mooi, maar bezuinigingen overeind en bier duurder’

mei 15th, 2012

Promotor Willem Venema is "blij dat Wilders terug is in zijn hok"

Het bericht dat de BTW op podiumkunsten van 19% teruggaat naar 6% leidt tot juichende en gematigd positieve reacties in de sector. "Er werd al onevenredig hard op de kunsten bezuinigd en daarbinnen ook nog onevenredig hard op de podiumkunsten", reageert Erwin Angad-Gaur van de Ntb. Volgens Tivoli-programmeur Johan Gijsen hebben vooral beginnende bands het gevoeld. Gijsen en Rauw- en Valtifest-programmeur Joost van Bellen merkten ook dat het lastiger werd om grote namen naar Nederland te halen. Double Vee-promoter Willem Venema twijfelt of de verlaging überhaupt wel doorgaat. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de prijzen nu opeens verlaagd zullen worden. De bierprijs gaat volgens de plannen in het begrotingsakkoord juist omhoog door een verhoging van de accijns én de BTW naar 21%.

‘Veiliger geprogrammeerd en minder gages’

Het protest tegen de BTW-verhoging leek lange tijd tevergeefs
Het protest tegen de BTW-
verhoging leek lange tijd tevergeefs

Ntb-secretaris Angad-Gaur reageert opgetogen over de BTW-verlaging, die volgens demissionair minister Jan Kees de Jager al per 1 juli moet ingaan: "Van festivals tot de opera heeft de verhoging absoluut een negatief effect gehad op bezoekersaantallen en inkomsten." Een rondvraag leert dat de verhoging vooral beginnende artiesten in hun gages heeft getroffen. Venema (ex-Mojo, The Alternative) legt uit dat er door de verhoging minder opbrengsten te verdelen zijn en dat daardoor veel gages gezakt zijn, iets wat hij in oktober 2010 al voorspelde tegen 3voor12.
Angad-Gaur: "Er wordt toch veiliger geprogrammeerd en de gages zijn niet bepaald omhooggegaan." Ook zagen bezoekers de ticketprijzen oplopen. Daarnaast heeft de sector het naar eigen zeggen ook flink gevoeld. De verhoging van 13% zou niet 1-op-1 in de ticket- of bierprijs verwerkt zijn. Niet volgens Gijsen, die naast Tivoli ook de festivals Into The Great Wide Open en Le Guess Who? programmeert: "Ik kan je verzekeren dat ieder dubbeltje al zes keer wordt omgedraaid. Door die BTW-verhoging kom je 13% tekort in de begroting. De ene keer is de artiest de dupe, de andere keer compenseer je het in het ticket of je bezuinigt op personeel."
‘Hogere ticketprijs leidt tot afnemende bezoekersaantallen’
Volgens Gijsen zul je niet veel bezoekers afschrikken als je de ticketprijs voor een bekende artiest van 20 naar 21 euro verhoogt. "Maar als je bij beginnende nationale en internationale artiesten een tientje vraagt, dan weet je dat er een paar honderd man komen. Maar die betalen echt geen 15 euro. Dat betekent zeker wel dat de band minder geld krijgt." Het ticket duurder maken is riskant, weet ook Angad-Gaur. "Waar de verhoging wel in de prijs is doorberekend, zie je het effect op de bezoekersaantallen." De optelsom van weinig consumentenvertrouwen en stijgende prijzen leidt bij veel bezoekers tot een lager bestedingspatroon. Ook hebben veel bands in het coverbandcircuit volgens de secretaris hun gages moeten verlagen.
Reactie Lowlands: "Ik stond te zingen en te juichen"
Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg vertelde gister al aan Roosmarijn Reijmer 3voor12radio dat het begrotingsakkoord "heel goed nieuws" is. "Toen ik het hoorde stond ik te zingen en te juichen." De directeur kon nog niet zeggen of het gevolgen heeft voor de 2012 editie van zijn festival: "Daar gaan we morgen met onze juristen naar kijken." Willem Venema sluit uit dat mensen geld terug zullen krijgen: "Het zal mij benieuwen. Wellicht zegt hij dat mensen die nu een kaartje hebben gekocht, volgend jaar een kaartje kunnen kopen zonder verhoging. Dat zou goed voor het moreel zijn."
Moeilijker voor Rauw om dj’s te boeken, vanwege explosie dance in VS
Joost van Bellen benadrukt het belang van de balans tussen ticketprijs en gebodene. "Er is een soort grens aan wat mensen willen betalen. Dat is heel gevoelsmatig, maar mensen zijn toch zuiniger geworden. Dus moet je artiesten boeken die minder duur zijn. Het vreet aan je budget voor artiesten." Minder gage betalen is geen optie. "Dan komen ze niet. Het is al veel moeilijker geworden, omdat de VS is geëxplodeerd op het gebied van dance. De vraag naar artiesten is gigantisch gestegen en Amerikanen betalen veel meer. Ook qua sponsoring gaat het daar nog goed." Voor zijn Rauw-avond in Trouw Amsterdam is het moeilijker geworden een goede line-up binnen het budget te boeken. "Omdat ik een goede relatie met agenten en artiesten heb, willen ze nog komen." Volgens Van Bellen is de uitgaanstendens in Amsterdam dat mensen alleen nog naar grote line-ups gaan, maar geen 25 euro voor een kaartje willen neertellen. "We doen Rauw dus niet meer elke maand in Trouw, maar vier of vijf keer per jaar, tegen een zo laag mogelijke prijs. In Tivoli zijn we wel elke maand, Utrecht is iets minder line-up gevoelig, daar komen mensen vooral omdat het Rauw is."
‘Go Back To The Zoo neemt zelf drie kratjes bier mee’
Voor een festival als Le Guess Who?, "dat niet in een ochtend uitverkoopt", is het niet slim de BTW-verhoging in de prijs te verwerken. Gijsen: "Voor Lowlands of Into The Great Wide Open is een ticketprijsverhoging ook niet wenselijk, maar brengt het minder risico’s met zich mee." Voor Le Guess Who? is het een aanslag op het programmabudget. "Maar je wil toch die bands laten zien, dus bezuinig je overal op. Bijvoorbeeld op personeel en door ook grote artiesten in budgethotels te laten slapen." Venema raadt zijn artiesten aan zelf de catering te regelen. "Tegen Go Back To The Zoo kun je zeggen: ‘neem zelf drie kratjes bier mee’, anders berekent een zaal de barprijzen, maar het houdt een keer op."
‘BTW-verhoging werkte averechts’
Gijsen vindt ondernemingsgeest bij podia heel niet verkeerd. "Maar ik vond die BTW-verhoging dubbel. Dat wordt nu dan wat rechtgetrokken en dat is positief. In een tijdsgeest waarin cultureel ondernemerschap belangrijk is, werkt een BTW-verhoging naar 19% niet motiverend." Angad-Gaur: "Zelfs staatssecretaris Halbe Zijlstra gaf in een interview toe dat het niet zo logisch was bij de rest van zijn verhaal." Venema: "Heel goed, dat nu gezegd wordt dat deze belastingmaatregel averechts werkt en meer kost dan het oplevert. Ik heb daarvan ook nooit een berekening gezien, toch een voorbeeld van slordig en achteloos bestuur."
‘Windmolens, zonnepanelen en kunst als vijanden voor Raspoetins’
De BTW-verhoging moest de staatskas tot 100 miljoen euro opleveren. Angad-Gaur: "Dat is nogal een bedrag om uit zo’n sector te trekken bovenop 200 miljoen aan bezuinigingen. Een fikse lastenverzwaring." Hij treurt niet om het vertrek van Wilders uit de gedoogconstructie: "Het werd ook wel erg kunstenaartje pesten, door iemand die kunst als symbool van linkse hobby’s en elites beschouwde. Gelukkig zijn we van die retoriek af." Willem Venema vult aan: "Heel blij dat hij terug is in zijn hok met z’n idee dat windmolens, zonnepanelen en kunst onze vijanden zijn. Dat zijn gevaarlijke gekken en Raspoetins."
‘Draait VVD na verkiezingen maatregel zo weer terug?’
Venema heeft al veel maatregelen en bestuurders zien komen en gaan en gelooft het pas als hij een nieuwe wet onder ogen heeft. "Deze verlaging gaat nooit in zonder wet. Ik ben er niet gerust op. Het zou in augustus ingevoerd worden, maar wat gebeurt er als de verkiezingen anders aflopen? Dan draait de VVD weer en wordt deze jojo belastingheffing zo weer teruggedraaid." De Tweede Kamerverkiezingen staan gepland op 12 september.
Bierprijs omhoog door accijns- en BTW-verhoging
De belasting op concertkaartjes zou volgens het akkoord dan wel omlaag gaan, de bierprijs gaat juist weer omhoog door een accijnsverhoging en door verhoging van het hoge BTW-tarief van 19 naar 21%. Het lijkt waarschijnlijk dat de bezoeker dat betaalt. Onverstandig vindt Willem Venema, die zegt dat het in kleine podia als Rotown en EKKO al rustiger is aan de bar. "Dat zeggen ze niet openlijk. En als het bier duurder wordt dan wordt het nog rustiger, dan gaat de jeugd wel thuis indrinken."
‘Zwaarste klappen komen nog met wegvallen van subsidies’
Sowieso ziet hij weinig reden tot juichen. "Hartstikke lachen allemaal, maar voorlopig helpt het de popmuziek geen fuck en staan de bezuinigingen nog overeind." Volgens Venema hebben vooral schouwburgen en theaters te lijden onder een dalend bezoekersaantal van zo’n 9%, moet straks een aantal tenten de deuren sluiten en moeten de zwaarste klappen nog komen. "De kaartverkoop bij schouwburgen en podia gaat omlaag en iedereen in de keten heeft daar last van. Als ook lokale en provinciale subsidies en sponsors wegvallen dan houdt het helemaal op. Dan valt niet 10% maar 50% van de inkomsten weg. Dat verhaal begin je nu bijvoorbeeld in Den Haag en Rotterdam te zien, maar men wil het niet zien."
BTW voor beeldende kunst juist naar 21%
FNV Kiem vindt het scheef dat de BTW-toeslag voor de podiumkunst ongedaan is gemaakt, maar dat de beeldende kunst juist met een stijging van 2% wordt geconfronteerd. "Podiumkunst heeft dan straks 6% BTW en beeldende kunst 21%! Terwijl de reden om de BTW te verlagen bij beeldend niet anders is dan bij podiumkunst."

Bron: VPRO 3Voor12