INTERESSANT!


16.Feb.2019 12:38

HELE HEBBEN & HOUDEN

oktober 25th, 2012

Vlak voor de vakantie kocht ik een boek over verzamelen omdat de titel mijn nieuwsgierigheid wekte.
Het boek is getiteld "Hebben is houden" met als ondertiteling "wat iedere verzamelaar en boekenliefhebber over zichzelf moet weten" en is geschreven door de socioloog Jaco Berveling (1957) en is uitgegeven in 2009 door Uitgeverij Aspekt (ISBN 9059118693). Ik betaalde 21,95, maar het boek blijkt inmiddels voor 8,95 te koop te zijn en is naar verluidt bijna uitverkocht.

Berveling was voorheen werkzaam bij diverse universiteiten (Rotterdam, Leiden, Groningen) en is tegenwoordig werkzaam als wetenschappelijk medewerker bij Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid in Den Haag.
Jaco publiceerde eerder over bijzondere boekenvondsten in het tijdschrift Boekenpost. Zijn belangstelling voor verzamelen en bibliofilie resulteerde in "Hebben is houden". 
In dit boek verdiept hij zich in de achtergronden van het verzamelen. Nederland kent sowieso enkele miljoenen verzamelaars. Wat drijft al die rangschikkers, oppotters en opstapelaars? Is het allemaal compensatie voor een ongelukkige jeugd? Zo eenvoudig is het dus niet. Wie iets van verzamelen en bibliofilie wil begrijpen zal de vraag vanuit verschillende invalshoeken moeten benaderen. Jaco bekijkt het dan ook met een historisch/culturele, sociologische, psychologische, economische, biologische en filosofische blik. Het boek is gebaseerd op een uitgebreide literatuurstudie en verschillende interviews met boekenliefhebbers, verzamelaars en hamsteraars. De voorbeelden zijn soms bizar of droevig (zoals de anecdotes over Cornelis Vaandrager), maar veelal heel interessant. Het geeft honderdduizenden Nederlanders die soms dagelijks elk beetje vrije tijd besteden aan het speuren naar voorwerpen voor hun verzameling. Waarom doen ze dat? Het kost ze veel tijd, geld, moeite en ruimte. Waar doen ze het voor? Jaco dook in de wondere wereld van het verzamelen en interviewde verschillende verzamelaars. De cover rept: Wie "Hebben is houden" heeft gelezen kijkt nooit meer op dezelfde manier naar verzamelaars of zijn verzameling. En dat is een feit.
Tot mijn verbazing komt mijn bijdrage aan het boek Vinylfanaten (zie ook elders in deze weblog) ook terug in het boek van Berveling op de pagina’s 130, 206 en 215. Da’s schrikken. Ergens op de site http://sites.google.com/site/hebbenishouden/ kun je klikken op een profieltest voor verzamelaars. Gauw gedaan natuurlijk voordat er nog meer misverstanden ontstaan.
Ik blijk een categorie D verzamelaar te zijn:
Het "mijn verzameling ben ik"-type
Heeft u de meeste punten gescoord op de D-vragen? Dan bent u een nostalgisch type. Uw verzameling is een bron van herinneringen en houdt uw verleden levend. Als u naar uw verzameling kijkt, dan weet u meestal wel waar, wanneer en in welke omstandigheden u het kocht of kreeg. Zeker als je wat langer verzamelt, wordt zo’n collectie een spiegel van je leven. Je kijkt er in en ziet je eigen geschiedenis terug.

Dat is dan weer een hele geruststelling.

cover 130
206 215