INTERESSANT!


16.Feb.2019 12:35

KAAL

november 13th, 2012

Ik moet het nog eens op m’n gemak dubbelchecken, maar het kan goed zijn dat ik in 1995 inderdaad met 750 gulden akkoord gegaan ben, maar het zal niet van harte geweest zijn, want het popchauvinisme van Jan Smeets met zijn vaste jaarlijkse spot voor de winnaar van de grote prijs van Limburg heeft zelden of nooit een attractie opgeleverd met een relevante houdbaarheidsdatum. De Heideroosjes hebben zelfs 4 keer op Pinkpop opgetreden. Het bandje was zoals je in het hoofdstuk GOD BELT op pagina 43 t/m 48 en in PINKPOP 1995 pagina 54 t/m 56 kunt lezen in de therapeutische autobiografie ‘KAAL; backstage in een rockleven’ (uitgave Thomas Rap) van de voorzanger, Marco Roelofs, kunt lezen, helemaal over the moon toen ze voor het eerst gevraagd werden om op te komen draven.

God Belt      
43 44-45 46-47 48

Pinkpop 1995  
54-55 p56

September j.l. verscheen de 219 pagina’s dikke pocket en inmiddels is er al een tweede druk, dus er is kennelijk een gezonde belangstelling voor de wederwaardigheden van dit fenomeen.
Het boek zal ook in de theatershow een rol spelen. Die tour is inmiddels al is begonnen, voorafgegaan door een fors aantal try-outs, en zal zeker doorlopen tot eind januari 2013.

coverIndertijd viel ik vooral op de band vanwege het briljante t-shirt dat ruim 200 stuks verkocht ten tijde van Pinkpop in 1995. Hun strijdkreet op een knalrode shirt "Tering Typhus Takketrut" vond ik minstens even sterk en origineel als jaren daarvoor de uitdrukking "Veldtocht" (i.p.v. tournee) van Normaal, dan wel het onverwoestbare "Volkomen Kut" shirt van Claw Boys Claw.
Ondanks het feit dat Double You Concerts (en later AAA) die band onmiddellijk voor het boeken van de live optredens inlijfde, bleef de band in bijna alle verdere zaken behoorlijk autonoom, en vooral omdat Marco geen domme jongen bleek te zijn, maar een schrander, goedgebekt type met journalistieke ambities, en geen dopie of fantasieloze copycat. Weliswaar is hij het punkgeloof zeer trouw met een grote verering voor de hoge priesters uit die religie (zoals de uitgekakte, spierballentrekkende gezondheidsfreak Henry Rollins), maar het stoort niet. Een gesprekje met Marco levert sowieso tig keer het woord ""tof" op.

tattoo Willem   Marco

Veel meer dan kratten bier heb ik nooit gezien. Ik was dan ook redelijk verbaasd om te moeten lezen dat ook Marco niet helemaal bestand was geweest tegen de soms vernietigende combi sex, drugs & rock ’n roll en tot de conclusie moest komen dat ie niet meer wist wie hij was. Zo erg kennelijk, dat er een zieleknijper aan te pas moest komen. Dat de sessies met zijn psycholoog tevens de basis legden voor KAAL heeft in therapeutische zin mooi uitgepakt, met als een wat zwakke constatering dat ie door al zijn rock & roll avonturen nooit volwassen was geworden en zijn puberteit nog fors moest inhalen. Nu heb ik psychologie altijd onder de categorie pseudo gamma-wetenschappen geschaard, maar ik respecteer het als de patient in kwestie constateert dat de therapie helpt. Het retro-verslag daarvan is misschien geen literair hoogstandje, maar wel eerlijk en snel leesbaar.