INTERESSANT!


18.Sep.2019 22:38

ZOEK DE VERSCHILLEN

mei 17th, 2013

Op dinsdag 14 mei 2013 vond ik op internet de volgende mededeling:

Bol-afhaalpunten bij meeste Albert Heijn-winkels

In vier op de vijf Nederlandse en Belgische vestigingen van Albert Heijn komt een afhaalpunt van bol.com. Hierdoor kunnen straks in 700 AH-supermarkten bol-producten afgehaald worden.
Albert Heijn en bol.com begonnen eind vorig jaar met het testen in 59 winkels van zogenoemde ophaalpunten. De testen waren, volgens de bedrijven, een groot succes.
Begin dit jaar meldde bol-directeur Daniel Ropers dat vijf procent van de bestellingen bij de e-tailer wordt afgehaald bij een plaatselijke AH.
Niet alle Albert Heijn-winkels krijgen een bol.com-afhaalpunt. Het gaat enkel om filialen met een servicebalie.
Bol.com werd eind februari vorig jaar overgenomen door het moederbedrijf van Albert Heijn: Ahold. Bij de bekendmaking van dit nieuws werd al de ambitie bekendgemaakt dat de supermarktwinkels als afhaalpunt voor bol.com-bestellingen moeten fungeren.

Vroeger (toen alles  dus  nog beter was) had je bij ons in de stad  (een groot dorp) ook een platenwinkel. Bijna elke plaat die  ik wilde hebben was niet op voorraad in de winkel. Dat moest dan besteld worden, soms helemaal in Engeland of Amerika. Als het dan binnen was kreeg je een briefkaart met de mededeling dat je het exemplaar kon ophalen.  Op Soft Machine (1) op Probe (een Amerikaanse persing) moest ik zelfs maanden wachten. En vaak moest je ook nog een bedrag vooruit betalen, omdat de winkelier bang was dat ie er anders mee zou blijven zitten.

Vanaf de eeuwwisseling werden zo’n 1200 verkooppunten opgeheven.  Er zijn er nu naar verluidt nog een paar honderd over, waaronder een aantal die heel streng in de vinylleer zijn.
Daar werkte de ‘platenindustrie’, nu steevast ‘de muziekindustrie’ genoemd goed aan mee door allerlei stommiteiten.
En de platenindustrie (inmiddels cd-handel) bevorderde  daarmee ook nog eens het bol.com principe.
Nu  kan men per computer bestellen, morgen binnen. Maar dat kost natuurlijk wat, en met  het geprivatiseerde en beursgenoteerde Post.nl nieuwe stijl raakt een aanzienlijk percentage bestelling gewoon zoek, of komt nooit aan. Dat percentage is alleen bekend bij de staatssecretaris (de Nederlandse staat is nog steeds aandeelhouder) die daar nog wel een keer voor naar huis gestuurd zal worden als het percentage nog gekker wordt.  En binnenkort wordt er op maandag sowieso niet meer bezorgd.

Maar nu zijn we kennelijk weer terug bij af: AH als platenwinkel (spreek uit: e-tailer; mooi woord voor het nieuwe, tegen die tijd gekuisde Groot Dictee der Nederlandse Taal, misschien dit jaar waarschijnlijk namelijk geschreven door Heleen van Royen of Patricia Paay). Volgend jaar op Record Store Day krijg je bij aankoop van een geluidsdrager een gecamoufleerde MP3-wuppie kado voor in je reet.