INTERESSANT!


4.Dec.2022 02:57

Toespraak WVE t.g.v. vertrek Johan Gijsen

februari 15th, 2016

Toespraak WVE 28 januari 2016 te Tivoli/Vredenburg t.g.v. vertrek Johan Gijsen
flyer 
Tekst als uitgesproken door
Willem Venema op 28 januari
2016 te TivoliVredenburg bij
het vertrek van Johan Gijsen.

Dames en Heren Aanwezigen,

Een aantal onder U was kennelijk het tweede weekend van januari dermate aangenaam verrast bij het jaarlijkse muziekspectacle in Groningen door mijn inderhaast ingelaste bijdrage dat de redactie van feestelijkheden van vanavond dachten dat mijn kwinkslag alhier een ieder in de juiste stemming zou kunnen brengen. M.n. de jubilaris, de vertrekkende jubilaris, c.q. ambtenaar in kwestie.

Het betreft ons aller JOHANNES MARIA GIJSEN. Zijn vader dacht bij navraag zelfs nog even dat ie ook nog Hendricus was gedoopt. Ik noem hem evenwel graag Jozef omdat dat meer recht doet aan zijn culturele background. Hij komt namelijk uit het prozaïsche Roggel, en dat maakt hem meer Limburger dan Brabander.

Het zij zo.

In tegenstelling tot ondergetekende is Johan enorm actief op het internet en mij is opgevallen dat het hem niet makkelijk valt om iemand helemaal af te zeiken. Ik heb daar veel minder moeite mee. Zelden heb ik iemand zo vaak het woord prachtig zien gebruiken. Hij kan desondanks behoorlijk pissed-off zijn als je zijn ontdekkingen afkraakt of niet serieus genoeg neemt. Maar dan blijft ie beleefd: "MEEN je dat nou? dat ben ik nou helemaal niet met je eens".

Gelukkig zijn we het ook heel vaak helemaal niet met elkaar eens, terwijl we het over aantrekkelijke dames juist weer wel snel eens werden, zoals ook weer afgelopen Eurosonic duidelijk werd in de discussie over de nummer 1 in Dutch Erotica van 2016.

chelsey-lanette-1
World #5304,
Europe #1493
Netherlands #16

Zo heb ik Jozef indertijd als promoter heel blij gemaakt met een intieme foto van hem en Juliette Lewis, daar kon hij bij zijn vrienden mee komen.

johan en juliette lewis
Juliette Lewis van de Licks

Zo verschilden wij van mening over de vermeende romantiek van het fenomeen "Into The Great Wide Open" op dat zogenaamde autoloze wandeleiland.

Mijn eerste rampzalige editie. Je auto niet mogen meenemen en overgeleverd zijn aan de locals. Je komt lopend (en wat heb ik daar een schurft aan als het regent, zelfs als het motregent) van de boot en wordt bijkans van je stokken gereden door een domme, lompe local in een bestelbusje. Je sjouwt door die regen naar het hotel aan de Noordzijde van het eiland gelegen, en dus tig kilometer sjouwen met je koffer achter je aan zeulend. Onderweg weer bijna geschept door een bakfiets met een Utrechtse met kroost die haar van rechtskomende collega al geen geen voorrang wilde geven. Wereldnieuws? Neen: ellende. Maar in Jozefs visie een wereldfestival.

Uiteraard is zijn naam ook onlosmakelijk met zijn geesteskind "Le Guess Who" verbonden. En ik durf te wedden dat er nauwelijks een festival te bedenken is waar zoveel bands hebben opgetreden die Johan prachtig en tof vond, en waar we ook echt nooit meer iets van hebben vernomen.

En zo hoort het ook.

Stilstaan is hem nauwelijks gegeven. Dat geldt eigenlijk ook voor zijn carrière sinds 2000. Zestien jaar hollen van het ene feest naar het andere project of festival. Dan weer als Jozef, dan weer als dj Wiekes.

Maar de keren dat we het wel met elkaar eens waren maakten die momenten weer helemaal goed.

De tig keren dat we te Lowlands onze lul uit de broek lachten, bij de voorpret en de napret en weken nadien. Met shorty, met Ome Cor en niet te vergeten miss Aubergine in combinatie met de clown Basie, roept U maar etc etc.

En graag wil ik hier zijn meest genante moment nogmaals en public vertonen. Het moment ‘s nachts op Lowlands, 23 augustus 2009 dat Grace Jones, een van de mooiste chocolade meisjes uit de popmuziek (in Johans bewoording "en een geil wijf!") Johan -als DJ Wiekes- zijn bovenlichaam ontblote, maar hem net niet begon te pijpen. Now we are talking! Als compensatie kreeg een redelijk verbouwereerde en matig dansende Jozef haar tieten te zien. Er zijn maar weinige lieden in onze bisnis die op zo’n wapenfeit kunnen bogen.

GRACE JONES meets DJ Wiekes @Lowlands 2009