INTERESSANT!


4.Dec.2022 02:54

"Vuilbekkerij, recyclen of knoppendraaierij…"

september 24th, 2017

25-04-06
Introductie Willem Venema door Erik Bevaart:

De nieuwe Gast van de Week is op nominatie van Scal Langelaan binnengehaald en is een ouwe rot in het vak: Willem Venema (geb. 1952). Sinds jaar en dag is hij werkzaam als impresario; lange tijd voor Mojo Concerts en sinds enkele jaren voor The Alternative. Momenteel is dit kantoor druk bezig met het evenement Ahoy Open Air, dat op 1 juli plaats vindt met o.a. Live, James Brown, Voicst, G Love & Special Sauce en Eels. En dat is zeker niet het enige: in het Haagse Zuiderpark kan men op 23 juli rekenen op een opmerkelijk concert, nl. een picknick met Jamie Cullum!
In het onlangs verschenen boek ‘Vinylfanaten’ van Robert Haagsma wordt Willem geïnterviewd en prijkt hij te midden van enkele wanden lp’s op de omslag van dit aan te bevelen boek. Hierin komt uitgebreid naar voren dat lp’s zijn voorkeur genieten en dat cd’s nogal eens irritatie veroorzaken: “…de tandjes die de cd moeten vasthouden gaan los. Net het gebit van een oud mannetje. Rammelt zo’n cd los door het doosje. Nee, wie dat ontworpen heeft…”. Hieronder het muziekprofiel van een verzamelaar pur sang, die af en toe voor verrassingen zorgt; bij ondergewaardeerde muzikanten noteert Venema………..The Beatles!

Foto: Soft Machine

1-Wat verzamel(de) je op gebied van muziek?
Heel veel. Vinyl, boeken, tijdschriften, memorabilia, posters, cd’s etc

2-Wie zijn je favoriete artiesten?

Kom ik echt regels te kort. Heel veel. Zie ook vraag 6/8/9/13

3-Wat kan je zeggen over het meest memorabele concert dat je hebt bijgewoond?

Ik heb absoluut meer dan 3 memorabele concerten meegemaakt. Wat te denken van Cuby & The Blizzards in 1968 te Carlton te Eindhoven, Soft Machine in de Stadsschouwburg in 1971 en Roxy Music in het Congresgebouw in 198? En zo nog een stuk of honderd. Maar dat is dan ook geen kunst als je elke dag er midden in zit.

4-Wat is je favoriete album aller tijden?
Voorlopig is dat nog steeds het 1ste album van The Soft Machine.

5-Wat is je favoriete song aller tijden? (hoeft niet van dezelfde artiest te zijn)

Heb ik echt niet. Ik luister eigenlijk nooit maar naar 1 liedje.

6-Wat is je laatst aangeschafte lp / cd / dvd ?
CD Sciccors for Lefty (moet ik nog luisteren).
Reissue van John Hammond (Vanguard tgv 50 jarig bestaan); dubbel vinyl met op 3 kanten muziek.
Zoveelste DVD over het leven –in kleur- van allerlei foute types (de top 6 zal ik maar zeggen) uit het Derde Rijk.

7-Welk hoofdstuk uit ‘50 JAAR POPHISTORIE, blunders, jatwerk & frustratie’ sprak het meest aan of verraste je zelfs?
‘Chauvinisme’. Komen nogal wat artiesten in voorbij waar ik zelf mee te maken heb gehad.

8-Is er in het boek een passage die je als ‘herkenningspunt’ ziet, bijv. foto van een concert waar je bij aanwezig was, song die jezelf ‘grijs gedraaid’ hebt, muzikant die je ontmoet hebt…..

Passages niet, foto’s wel: Herman Brood, Joey Ramone, Solomon Burke, Eddie Vedder, Bowie in Paradiso. Ik stond erbij en keek er naar.

9a-Van welke overleden artiesten had je graag een concert bijgewoond?

Jimi Hendrix, Jim Morrison en John Lennon. De rest, die mij interesseert, heb ik eigenlijk wel een keer (soms tig keer) gezien, vind ik.

9b-Stel je favoriete dodenorkest samen.
Daar ben ik absoluut niet mee bezig. Dat zien we veel later wel een keer bij gelegenheid.

10-Welk van de afgelopen 5 decennia spreekt je muzikaal het meest aan?

Stukje 50-ies, 60-ies helemaal maar vooral 2e gedeelte, 70-ies tot de helft, eerste paar jaar 80-ies, wat daarop volgt is toch voornamelijk vuilbekkerij, recyclen of knoppendraaierij op een uitzondering na.‘Bowie in Paradiso. Ik stond erbij en keek er naar…’

11-Welke muzikanten zijn het meest onderschat of ondergewaardeerd?
Te veel om op te noemen: The Beatles, Jeffrey Lee Pierce, John Hammond, Eels, Penguin Cafe Orchestra, Vader Abraham, John Hammond, Killing Floor, Peter Hammill, John Cale, Tom Petty to mention a few die me zo te binnenschieten…

12-Welk nummer zou je graag gecoverd zien door je favoriete zanger (es)?

Geen behoefte aan, ik heb ook geen favoriete zanger of zangeres.


Foto: Cover Vinylfanaten van Robert Haagsma (uitg. Spectrum, Utrecht)

13-Wie is de meest beroemde of indrukwekkende muzikant, die je ontmoet hebt of het podium mee gedeeld hebt?
Charles Thompson, Vader Abraham, Solomon Burke, Curtis Mayfield, Chris Martin, John Mayall, David Thomas, Bill Wyman, John Hiatt, Jah Wobble, Ian McCulloch, Herman Brood, Johnny Hoes, Harry Muskee, Armand, Wim Bieler, en nog een aantal.

14-Wat vind je een typerende opmerking van jezelf over (een bepaald onderdeel van) de muziekentertainment en wil je als statement zeggen, m.a.w. wat getuigt van jouw visie t.a.v. de muziek(industrie)?
“Wie vertelt het Herman?” (als er weer iemand ontslagen moest worden in het Brood imperium). “Als je met het applaus verder dan de mixtoren in het veld komt, dan behoor je tot de winnaars.” (als het over presteren op Pinkpop gaat). En sinds kort als het over de huidige bisniz gaat & omdat we nu toch echt in the Age of Greed (het Ultieme Graaikapitalisme) zijn geraakt, leen ik regelmatig een citaat van een agent uit London, die schreef mij –toen ie Placebo aan een concurrent kwijtraakte-: “If you are looking for loyalty in this fucking bisnis, you better buy a dog!”

15-Heb je nog tips voor luisteraars en lezers op gebied van muziek?
Veel verschillende muziek luisteren, zelf oordelen, je eigen smaak ontwikkelen, en proberen zoveel mogelijk te doen wat je echt leuk vindt. Laat je vooral niet afleiden (zei Herman Brood eens tegen mij) en met minder tv-kijken houd je tijd over (begin vast met de commercials over te slaan; als ik nog eens dictator mocht spelen zou ik dat meteen bij decreet verbieden) en word je een stuk minder dom.

16-Wie stel je voor om te zijner tijd als gast voor deze rubriek uitgenodigd te worden?

David Kleywegt omdat ie omwege zijn televisiebaasje –in tegenstelling tot ondergetekende- zeeën van tijd heeft om lekker te schrijven.

Foto: LP Soft Machine

Hier de link naar de webpagina waar dit vandaan komt