INTERESSANT!


16.Feb.2019 12:39

COACHELLA 2008 -3-

mei 7th, 2008

Even 3voor12 bij elkaar pennen en met onze collega Roel bellen in Zuid-Afrika. Lekker verhaal, Roel zit aldaar net onderweg in een auto met Lucky Fonz, en hun chauffeur heeft het niet op stoppen voor rood, want er zijn die avond al twee auto’s overvallen.
Wij gaan als ontbijt een vette bek halen bij Del Taco.

zo kun je ook het verkeer regelen dus ArtistparkingEven later blijkt dat de agent bij de afslag backstage ons ook nog herkent, we hebben nu dan ook nu echte parkeerpas voor de ‘artistparking’.Het is inmiddels 111 graden Fahrenheit en de mussen vallen van het dak a.h.w.Da's heet!

Bij de General Store kun je kiezen uit tenminste 5 soorten hoofdpijn tabletten, en die gaan met deze extreme hitte grif van de hand.Hoofdpijntabletten in de uitverkoop

Cold War Kids gaan hier kamerbreed en dat geldt ook voor Devotchka en Stephen Melkmus.

KATE NASH is een bomvolle Mojave tent, de eerste keer dat een act in een te kleine tent geprogrammeerd staat, en de Gobi is half vol bij Bonde Do Role.Junkie -Al Arab- XL

Tom Holkenborg Backstage (in het publieke gedeelte althans) wordt Tom Holkenborg van Junkie XL geïnterviewd door het tigste medium, straks moet ie in de Sahara zijn kunstje gaan doen; drie edities eerder was dat nog de Gobi. Bij de backstagecoctailbar tref ik de oude tourmanager en de ex van Sarah Bettens aan; hij zit nu met zijn nieuwe liefde in de tv-handel.

Het wordt tijd voor de warme hap, even naar een food court. Het wordt het Food Leave Cafe.personderkomen backstageEettentje
Nog een eettentje...en nog een...
en nog een....en nog een....en nog een....en nog een....
en nog een....en nog een....
Omdat ik niet goed in dit soort gossip ben, loop ik ook straal voorbij aan het illustere sexy duo Paris Hilton en Lindsay Lohan die achter het foto te vinden waren bij Vampire Weekend; hier big news natuurlijk. En dan ontwaar ik toch nog een Nederlander van formaat, Eric van B het Schokland proof hoofd van het bekende pr-buro BKB uit Amsterdam.
Alle drukte om Steven Tyler van Aerosmith, die geïnteresseerd de verrichtingen van The Breeders had gevolgd, was mij ook al ontgaan.
Eigenlijk zijn er veel meer backstages. Het echte backstage is niet achter een podium, maar is de naam voor een soort sprookjestuin inclusief fontijnen, waar duizenden artiesten, VIP en aanhang zich bevinden. Met het juiste pasje kun je doorlopen naar het aanpalende trailerpark
Waar elke artiest een eigen onderkomen heeft, met een tuintje ervoor, netjes afgezet met witte hekjes, zodat je je op een filmset acht.

Verbrand vlees van de bbq backstageEchte Backstage
Public BackstagePublic Backstage 
backstage coctailbar
Prince wil iedereen van het podium blazenAchter de mainstage wordt de spanning door het gevolg van de Koninklijke Hoogheid reeds opgevoerd en arriveren vier reuze ventilatoren.

Death Cab for Cutie, Portishead hebben maar weinig plek om hun shit te stallen. De laatste overtreft zich zelf, en is samen met Kraftwerk vooreerst een echt hoogtepunt van dit festival. KRAFTWERK zet een perfecte show kwa lichtbeelden en geluid neer, met alle hits vandien en het aftellen naar de beloofde special guest kan beginnen. 

De op de valreep toegevoegde kaartverkoopkanon annex ‘special guest’ is dit jaar niemand minder dan His Royal Badness Mister PRINCE. Per uur meldden zich meer hele belangrijke mannen in korte broeken met veel tattoes etc. etc. Het kennersoog ziet op diverse nivo’s dat er maatregelen genomen worden, langzaam maar zeker is per act deze backstage voorzien van meer en meer security. De vloot golfkarretjes zwelt aan. Her en der worden nog meer hekken aangesleept, bij de side-stages verdwijnen de trappen, en de overgebleven opgangen worden voorzien van 4-5 dubbel bewaking. Overal afzetlint. Fantastisch al die gekkigheid. Zo was het vroeger ook in Nederland bij dit soort grootheidswaanzin.
Ook de bandleden, agent en productiemensen van Roger Water verschenen op de scene, maar druipen na wat plichtplegingen weer af.
Iedereen heeft wel iets met Prince van doen lijkt het. Opeens blijken er meer backstage entrances gecreëerd te zijn. Mooie bombarie.
Een dergelijke voorstelling kan natuurlijk niet op tijd beginnen. De spanning stijgt per minuut.
We gaan intussen even buurten bij Kraftwerk, hun kleine paradijsje heeft echte Coca Cola i.p.v. Pepsi, en nog ijskoud ook. De mannen maken eerst een nieuw album, daarom komt er voorlopig geen tournee. Deze voorstelling, voorafgegaan met drie try-out shows elders in de US, is een one-off.
Elders backstage staan hele camerateams voor lul te wachten om net als eerder op de dag bij Mike Ronson, met name geen plaatjes te kunnen schieten. Amy was er niet, Prince ook niet.
Die arriveerde met een veel te uitgebreide band achter mainstage, geheel in white satin afgezet met een bies van glimmers. Nu valt pas weer op wat voor een klein mannetje het eigenlijk is. F.o.h. schieten achter de mix twee met zwart afgerokte schaarliften de hemel in met followspots, iets ongebruikelijks voor dit festival, en het publiek achter het mixhuis wordt daardoor het zicht op het podium ontnomen.

VIP areaWij pakken nog even het staartje mee van het zeer succesvolle optreden van Calvin Harris, die deze avond een bomvolle Gobi afsluit.
Ruim 20 minuten te laat, krijgen we eerst nog een minuut of tien een soort sound en lightcheck met veel rook, testbeelden op de screens en andere overbodige tijdrekkerij. Om 20 minuten over 11 wordt het eerste nummer ingezet. Wat nu ? We krijgen een 12 minuten versie cover van Santana voor de kiezen, hetzelfde nummer als op Woodstock. Niet te geloven. Weet dit kleine hippie genie wel waar hij is? Ja hoor. ‘Hey Coachella!, clap your hands!’.

Dat wil maar niet echt lukken. Het terrein voor de Mainstage staat stampvol. De geruchten als zou het dit jaar minder dan 50000 mensen geven, kunnen meteen gecheckt worden. Kennersogen schatten dat het weliswaar minder is dan een vorige keer bij special guest Madonna, maar dit is toch ook geen kattepis. Was het muzikaal gebodene ook maar van die orde.
Prince schudt de ene vervelende en geborneerde gitaarsolo na de andere uit de mouw, iedereen komt ruim in beeld, maar Prince lijkt zich wel achter de versterkers en bandleden te verschuilen. Omstanders in het publiek schudden meewarig het hoofd. Even komt de boel opgang bij The Time, maar als Sheila E. een drumsolo in het derde nummer doet, is de gang er weer helemaal uit. Na drie kwartier, en toen was ‘1999’ al geweest, beginnen er al mensen te lopen, ondanks de tig oproepen om toch maar vooral mee te klappen.
Er blijft meer dan voldoende volk over, maar dit is niet echt waar de kenner voor is gebleven. Bij ‘Little Red Corvette’ slaat even een kleine vonk in de pan. Een tijdelijke oprisping. Ondanks een leger specialisten is de geluidsafstelling regelmatig abominabel, de delaystecks staan dermate uit fase dat het bij de VIP-area lijkt alsof de drummonitor alleen doorkomt, het licht voornamelijk een ongecoördineerd zootje en de 20 (!) searchlights disintegreren op een genante manier, terwijl de beelden op de screens behoorlijk chaotisch overkomen. Verre van de perfectie wij uit de jaren negentig kennen. Van genius naar gitaarprins, met slechts 1 clothchangement (van het witte pak naar een soort geel costuum).
De bars zijn inmiddels al lang gesloten, we krijgen nog een soort onbegrijpelijke cover van Creep (of leek dat maar zo?) en het laatste nummer, ‘Come Together’ van The Beatles, was bedoeld als massale meezinger, maar dat werkt niet helemaal naar behoren. Deze man, doet ontzettend zijn best, maar waarom zo’n a-selecte keuze uit zijn gerespecteerd repertoire, die nu wel heel gedateerd overkomt. En waarom danst ie niet, en blijven die zwaar aangezette symponische gitaarsolo’s maar komen, tot vervelends toe.
Wat een afknapper. Voor het podium staan natuurlijk de die-hards, maar in de achterhoede en vooral in de VIP-area is de kritiek van agenten, competitie en andere muziekindustriekenners niet van de lucht en vertrekt men vrij massaal, vooral nadat de bars ook daar gingen sluiten.

Ben benieuwd wat de pers hier van gaat maken. 
PrincePrince
Inschattingen en roddels varieerden van 2 tot ruim het dubbele, was deze show de vermeende miljoenengage waard? Prince redt een matige show met een toegift die een hoop goed maakt: ‘Purple Rain’. Wij maken een ‘runner’ en druipen af naar de parking. Op de autoradio wordt het volgende event al weer gepromoot. Stagecoach, het broertje van Coachella voor de vorige generatie met als headliners The Eagles en John Foggerty. De vrijkaartjes vliegen door de ether.