INTERESSANT!


16.Feb.2019 12:37

Rock ON Roll – Jan Smeets

oktober 17th, 2009

Willem,
je kent me niet meer, lijkt me…
maar ik heb ooit Camping A mee-draaiende gehouden op Pinkpop…
en nu ben ik 2 weken geleden al bij Jan geweest toen hij in Nijmegen zijn verhaal kwam doen, en zou ook vanavond van de partij zijn…
ik organiseer tegenwoordig (onderandere met Theo Koks, die schijn jij nog te kennen uit je Mojo tijd) Kempenerpop, en daardoor steeds meer met muziek en popfotografie bezig…
nu vond ik nog een oude foto uit 2001 waar we op stonden (zie bijlage), en die wilde ik je vanavond live geven, maar ik ben er helaas niet bij…
als je m via de post wilt hebben, moet je me even vertellen waar hij naar toe mag…
en ik hoop je n keer te ontmoeten op ons festival…
www.kempenerpop.nl
groeten,
Rop Oostveen
oja en veel plezier vanavond, het wordt vast een leuke avond!

Over Jan Smeets en patat friet heb ik in het kader van "Rock On Roll, the stories" twee korte anekdotes.

We gingen eens een keer naar het door Jan overdreven de hemel ingeprezen Roskilde (het jaar voor de ramp met Pearl Jam) op studiereis als het ware.
Ik vond het festival erg tegenvallen, een gore Scandic hippiebende en vooral het aantal echt stomdronken punters zal ik niet snel vergeten. Volgens een Japanse collega "ent of civilazation". Indeed. Piskilde zou meer toepasselijk zijn, omdat er nogal rondgesast werd door dronken torren van beider kunne.
Zo zag ik voor het eerst staande vrouwen en zittende mannen plassen tussen het publiek in de tenten tijdens de concerten. Tijdens de change overs kwam er dan een milieuteam of iets dergelijks met grote zakken zand en harken om de urine onder het zand te harken, en er een eventueel nog een laag kanariepietenzand overheen te strooien.

Maar daar kwamen we niet voor, want Jan wilde me het festival laten zien.

En passant werd bij elk fritenkot door Jan een portie frites aangeschaft, op de foto gezet, de aanschafprijs genoteerd en vervolgens op een servet uitgeserveerd, en een voor een geteld. Het aantal frietjes werd in een boekje genoteerd. Op Glastonbury, Torhout-Werchter en de Nurenbergring was ik getuigen van dezelfde actie. Thuisgekomen werden de scores in een soort logboek opgenomen, vooral om critici de mond te snoeren die iets hadden aan te merken op de frites op Pinkpop, die volgens Jan de beste ter wereld zijn.
Keurmeester Smeets aan het werk

Ik reed een keer bij Jan mee in zijn Citroen (dat is nu eenmaal zijn huismerk). Toen ik naast hem wilde plaatsnemen (Jan rijdt altijd) lag er een originele geruiten theedoek op de zitplaats. "Wat moet je nou met die doek, joh?", vroeg ik."Voor de fritten", antwoordde Jan. Toen we later op de dag langs een frietkraam ergens in Limburg kwamen, legden we uiteraard aan. Jan schafte een enorme puntzak met goudgele patatten aan zonder mayonaise. Ik hield de reuze zak in de hand en viste de patat met een houten vorkje eruit, een voor een, met en zonder van die saus met die kleine groene snippers er in. Jan toverde de theedoek te voorschijn en vouwde die uit over zijn schoot, schudde zijn puntzak in zijn kruis op de theedoek, startte de auto en we reden vervolgens met een rotvaart naar de volgende aanlegplaats. Zo eet Jan dus friet in de auto.

Jan is een mooi mens, met interessante hobbies (tijdschriften met pakken tegelijk aanschaffen) en passies (o.a. circus). Met Jan verveel je je niet zo gauw, want Jan is de onrust zelve.
Op de foto dus zo’n consumententest. Ik kan me het moment echter merkwaardig genoeg niet meer heugen, dus dank de fotograaf bij deze.

leuk stukje op je Blog…
ik kan je nog wel iets vertellen over de foto…
2001 Pinkpop (dus het zijn zijn eigen frietjes, die hoeft hij niet te tellen)
ik kwam aanlopen richting Backstage, en kwam jullie tegen, we praatte even hoe het allemaal verliep, en toen zij Jan: Willem, ga eens friet halen…
jij kwam terug met 3 bakjes… Jan zei toen: kan je niet tellen! ja zei jij, we zijn toch met zijn 3-en! en je gaf mij ook n bakje…
daarop gaf ik mijn camera uit handen, en zo is dat moment vastgelegd…
ik stuur m op…
Groeten, Rop