INTERESSANT!


18.Oct.2018 19:25

Het Groot Dictee Der Nederlandse Taal 2009

december 17th, 2009

Met maar liefst 44 fouten (en tevens 10 fouten meer dan dochterlief) moet ik haast wel bezwaar maken tegen de navolgende ‘fouten‘:

1) Bokseropstand; veelvuldig treft men in publicaties (o.a. een relevante publicatie uit 1936) aan dat het ook geschreven wordt als Boxeropstand, terwijl ook Boksteropstand te vinden is n.a.v. het Bokster Protocol. Die zogenaamde fout kan dus niet even afgedaan worden met " ‘boxer’ is een hond…"
2) Dappere dodo’s. Ik schreef niet voor niks ‘Dappere Dodos’ omdat ik van mening ben dat Komrij hier wel degelijk de tv-jeugdheld Dappere Dodo bedoelt. Het poppenspel van Bert Brugman voor de katholieke jeugd met die venijnige bijbehorende tune: ‘…een jongen met veel pit, waar geen grijntje kwaad in zit.’ Komrij kan hier dus gewoonweg niet die uitgestorven vogel (waar Boudewijn Buch als verzamelaar furore mee maakte) bedoelen.
3) Bommelskonten. Jaja, omdat het in de Dikke staat? Dikke lul: en nu op naar Kutte(n)hove(n), ook fictief maar vaker gehoord.
4) Balkenendenorm. Met een hoofdletter en aanmekaar? Dat is m.i. toch net echt iets te veel eer voor een norm die nergens gehandhaafd wordt en die ook zo weer uit De Dikke zal verdwijnen dus.
5) De werken van de Heer met een kleine w? Gewoon ‘werken’ met een kleine letter w kan ik nog volgen. Ik ben niet gristelijk, maar ik heb altijd begrepen dat die Groots zijn, net als Het Groot Dictee…
6) Nordicwalken. Is dat al zo ingeburgerd dan dat die merknaam al met een kleine letter n gebezigd mag worden? Het staat nog niet eens in De Dikke. En als Plaszerk dat soort logica probeert uit te leggen, heb ik daar op voorhand al moeite mee.
7) EBay als eerste woord aan het begin van een zin is al raar, maar eBay kan ik begrijpen. Evenwel Blue Ray teruggebracht naar Blu-ray is gewoon luiheid. Gelukkig werd dat niet als fout aangemerkt als je die e er toch tussen had geschreven.
8) Luxe voorwerpen of luxevoorwerpen ? En wat is dan het verschil?
9) En is ‘jan-en-alleman’ i.p.v. Jan en alleman nu 3 fouten?
10) En wat te denken van 3 fouten in ‘zo-goed-als-nieuw’ ? Dat zie ik heel vaak met puntjes ertussen, dus waarom geen streepjes?

Kijk, met bovenstaand protest (over de uitslag mag namelijk met de redactie van het programma niet gecorrespondeerd worden) kom ik toch maar mooi in een riantere categorie foutenmakers, en is het jaarlijks debacle een stuk minder genant (met zo’n franzosendakje ^ dus).

Kralingen, 16 december 2009