INTERESSANT!


18.Oct.2018 19:23

Groots met een zachte G

juli 1st, 2007

Marie-Louise het is goed voor je opvoeding en inzicht in de business om eens te zien hoe zo’n show nu gaat?.
Dat zei ik tegen onze nieuwste kantooraanwinst, zojuist gerekruteerd uit het Nijmeegse.
Een culture shock lag voor de hand voor iemand met als referentiekader Sonic Youth versus Nirvana.

We zouden op tijd vertrekken om aan de uitnodiging van de directeur van The Entertainment Group uit Hilversum gevolg te geven.
En zo vertrokken we om 15.45 uur vanuit Delft richting Eindhoven.
Op de A13 aangekomen vernamen we via BNR dat er een file stond met welhaast `stilstaand
Verkeer’ tussen het Prins Claus- en Kleinpolder Plein.
Dan nemen we de ventweg richting vliegveld Zestienhoven.

Om precies 16.00 uur gaat op die ventweg het sneakpaaltje ter hoogte van de manage omhoog om het spitsverkeer de gelegenheid te ontnemen om de files te ontlopen.
“Godverdegodverde, moeten we terug naar Pijnacker. Dan gaan we ook maar meteen over Berkel, richting Breda, want bij Utrecht staat ook al weer 12 km”, zeg ik.

Inmiddels meldde BNR dat er nu reeds zo’n 280 km files stond in Nederland en volstond alleen nog met het om het kwartier vermelden van files langer dan 10 km.
Klaar ben je.

Waren we uitgenodigd door Niel van ’t Hof om een hapje mee te eten in de foyer op de vierde verdieping van het PSV-stadion, komen we om 10 over zeven aankakken op de parkeerplaats P3 tussen het stadion en het oude POC. Ik ben 3 keer in mijn hele leven naar een voetbalwedstrijd in een voetbalstadion geweest (waarover een andere keer meer), weet niks van voetballen en volg het totaal niet, en wil dat eigenlijk ook graag zo houden omdat ik van mening ben dat voetballen toch een beetje end of civilisation is.

Aan deze achterzijde van het stadion was het reeds een drukte van belang met een soortement kermis, annex braderie, om kennelijk het toestromende volk en vooral de jeugdigen bezig te houden.
Met recht kan men de aanhang van zanger Guus Meeuwis zo betitelen. Het repertoire valt ook niet helemaal (sommigen zeggen zelfs helemaal niet) onder de criteria waaraan het `volksrepertoire’ moet voldoen, ook al worden dan sommige liedjes in kroegen en op begrafenissen veelvuldig gedraaid.
Merkwaardig genoeg wilde kennelijk alleen Radio 538 zich in bescheiden mate committeren aan deze artiest.
Opvallend genoeg gaf het geen sferisch overheersende sponsoruitingen. En dat allemaal terwijl het hier toch drie uitverkochte stadions vol betreft… More than 90.000 fans cannot be wrong. Evenwel kreeg BZN in de Ahoy -en met hun ruim 80 gouden en platina platen- van de schrijvende pers de meeste aandacht.

Met de uitnodiging in de hand vervoegden wij ons aan de speciale balie bij ingang 8.
Keurige jongedames in een onberispelijke zwarte outfit bekommerde zich om onze guesttickets en prompt kreeg ik er nog een P4 Parkeerkaart bij, en dat terwijl ik bij het oprijden van de P3 die kaart weer had moeten inleveren. Niet helemaal duidelijk maar wel een aardige geste.
lanyards wristbands Uiteraard werden we uitgedost met het bekende bracelet. Niet zoals tegenwoordig bijna overal gebruikelijk met slechts een kleurtje of een sponsor, neen, een oranjecaramelkleurig polsbandje met zwarte evenementopdruk, in elkaar gezet door de firma www.dutchband.com. Een eveneens in stemmig zwart uitgevoerde lanyard (trendy woord voor keycord) met eenzelfde opdruk, maar nu in het goud, met daaraan de VIP laminate (geplastificeerd kaartje) completeerde onze outfit.
Tot hier verschilde de treatment en hospitality niet van een eerdere ervaring te Arnhem in het Gelredome ter gelegenheid van de serie happeningen met de andere stadionheld van TEG Marco Borsato, de man waar de company in aanvang omheen is gebouwd.

We waren nu klaar voor GROOTSGENIETENGEWELDIGGEZELLIGGIGANTISCHGEESTIGGASTRONOMISCHGASTVRIJ, de pay-off van dit ultieme entertainment VIP arrangement.

 diner
Ons platina arrangement bood van 18.00 tot 20.00 uur `Ontvangst & diner’ en van het culinaire onderdeel maakten wij dan ook hartelijk gebruik. Een combi van tapas, gebakken zalm of gerookte ham werd getest, en daar was niks op aan te merken (nou ja, het had nog bruin brood kunnen geven, maar een kniesoor die daar over moest vallen).
PSV-servies Borreltje erbij en wij mengden ons in de VIP-massa in de foyer, alwaar in een aantal vitrines de sales trofee├źn te bezichtigen zijn die o.a. aan zijn ontdekker en wederhelft van het carnavalsduo De Deurzakkers Willem van Schijndel (Entertainment & Music B.V.) werden uitgereikt na aanleiding van het behalen van de diverse edelmetalen.
Omdat ik sinds 1956 al niet meer in de Lichtstad woon, ken ik natuurlijk niet meer zoveel locale helden.
En omdat ik dus geen fluit verstand van voetballen heb, heb ik waarschijnlijk een hoop VIPS helemaal gemist.
Ik zag wel nogal wat oudere grijze heren in netgestoomde maatconfectie met stropdassen in de kleuren wit-rood met PSV-speldjes op de revers.

.
Omdat we dus wat laat aankwamen zaten we nog te schaften toen een band met een meneer in het zwart als support aantrad. En omdat ik Okki Klootwijk op bas herkende & 1 liedje sort of bekend voorkwam neem ik vooreerst aan dat we VOF de Kunst gemist hebben.
Toen eenieder aanstalte maakte om zich naar het terras met de rode lederen vliegtuigachtige stoelen te begeven, hadden we echt wel in de gaten dat het nu zou gaan gebeuren.
De held van Eindhoven zou weldra een aanvang maken met GrootsmeteenzachteG.
decor Die G is het logo van het evenement, zelfs de bediening loopt in ’t zwart met een witte of zilveren G. De vormgeving van het evenement is ver doorgevoerd. In het decor op het in oranje uitgevoerde podium komt de G ook weer terug en aan het eind van de aftiteling rolt Guus de G zelf uit beeld.

Middels een introductie filmpje op grote (uiteraard) Philips schermen komt ene Guus Meeuwis, die ik dus nog nooit live had gezien, in beeld. Het filmpje is een wat flauwe parodie op een stukje Rocky, inclusief muziek van Eye of The Tiger. Guus krijgt er in ieder geval een hele lange baard van (is dat symbolisch bedoeld?), en oogt aan het eind als een soort Osama Bin Laden met een studentenbril op. In het filmpje spoedt hij zich in trainingspak al trimmend, nadat hij zijn boksrivaal uiteindelijk knockout de touwen overslaat, naar het stadion, dwars door het Brabantse land (Mariaheide, Tilburg etc), waar het gras nog maar een paar kontjes hoog is.
Merkwaardig genoeg komt ie zonder baard, als ware hij een ouderejaars knuffelstudent, in een keurig nette blazer met nette broek, het podium opgelopen.
Kleine, onlogische stijlbreuk.
Guus blaast er meteen 3 nummers door, die ik nog nooit gehoord heb, maar die zo’n beetje alle mensen om mij heen meteen herkennen, en mee kunnen zingen.
folkert “Ken jij die nummers niet? Draaien ze altijd bij ons het studentencafe”, betoogt mijn partner Folkert, die ook tig uur file er op heeft zitten.
Dan pas heet Guus zijn publiek welkom. Vet applaus, dak er af.
Vervolgens roemt hij Eindhoven, en verslikt hij zich in een loftrompet op de club van Philips.
Oeps,! Opeens heft een groot gedeelte van het volk een spreekkoor aan. 
Ik vraag aan m’n buurvrouw of zei verstaat wat er gescandeerd wordt. “Boeren, boeren, boeren, roepen ze, dat hoor je toch wel?”
decor2“Pardon `boeren’?”
“Ja, boeren, zo heten die Brabanders hier toch?”
“Oh?!”
Ik heb wat gemist dus, maar niet iedereen is zo overtuigd van die triomftocht van PSV dus.
Wat heeft dat met Guus Meeuwis te maken dan?”
“Niks, maar hij moet niet lullen over PSV, dat vinden een hoop mensen kut!”
Gelukkig houdt Guus er snel over op, en start weer een serie liedjes die de feestvreugde deden oplopen in het publiek.
Tijdens de liedjes worden er op de schermen stukjes tekst, dan wel eerder gemaakt beelden toegevoegd die de liedjes moeten verduidelijken, dan wel meer dimensie moeten geven.
Door mijn onkunde ontgaat mij regelmatig de subtiliteit.
Enfin, een hoop massale meezang.

overzicht2Op een gegeven moment, zo ergens midden in de wedstrijd, komt opeens De Munnick van  Acda en de Munnick als zanger verkleedt het podium opgelopen. Nog meer meezingen.
Liedje zegt mij ook al niks. Ligt ook al aan mij.
Vervolgens verdwijnt Guus van het podium en kom Acda ook nog meedoen.
Zit ik in de verkeerde show, of wat nu?
Hopla na 1,5 nummertje komt Guus weer terug; hij blijkt zich verkleedt te hebben; nu draagt ie een spijkerbroek met een soort voetbalshirt met achterop z’n eigen naam.

vip1Na nog een paar nummers begint ie over wat er voor moois allemaal muzikaal uit Eindhoven is gekomen.
Iedereen gaat weer `Boeren, boeren, boeren’. Ook op het Vipterras trouwens.
Het scanderen wordt gesmoord met het eerste muzikale schoons uit Eindhoven, de mij welbekende meezinger `Zeven Dagen’ van Bots.
Evenwel ontwaar ik nu een nieuw fenomeen in de massa, het mij welbekende biergooien.
Ik kende dat eigenlijk alleen van een paar punkconcerten en natuurlijk van die andere boeren: `Normaal’.
Bekertjes vol bier vliegen door de lucht, mooi gezicht zo tegen al die lichtstralen van de supertroopers uit het dak van stadion, alsof grote paarden vochtig briesen en niezen.
Her en der gaat een paraplu omhoog tegen de Bavaria-regen.
Guus en zijn organisatie heeft zwaar mazzel want het is nog steeds mooi zomerweer. Eigenlijk fantastisch weer voor een stadionconcert.

Een stadionconcert is voor mij een concert in een voetbalstadion zonder dak!.
Of zoals ik al eens in het boek ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Feyenoord betoogde: “De Arena blijft toch maar een soort Ahoy met een open dak” *1).
Zo hoort het niet, en ik heb nog nooit een sfeervol popconcert in de Arena meegemaakt dat zich qua sfeer dan wel geluid kan meten met mijn perceptie van prestaties als Bob Dylan, Prince, Bowie, Springsteen, Rod Stewart etc in de Kuip.
Het PSV-stadion, is op zich met al dat rood en wit heel sfeervol, maar is natuurlijk geen Kuip en dat wordt het ook niet, maar dat hoeft bij Guus ook niet, want Guus is hier veel meer thuis.

decor3 Guus zegeviert met elk liedje, zelfs nieuwe liedjes die nog geen hond kent.
Wat ik van die liedjes vind, doet er ook eigenlijk geen fuck toe.
Ik ken alleen dat liedje van Kedeng Kedeng, en dat zet ik thuis liefst niet op, ware het niet dat echtgenote en dochter het wel een leuk liedje vinden en dat het daarom nog wel eens te horen is.

lounge  Intussen is zo’n VIP terras natuurlijk een uitkomst, voor een (gratis) drankje hoef je niet de vierdaagse te lopen en niet in de rij te staan, een keurig toilet is op zichtafstand.
Overigens gaat dat PSV-gedoe tot in het toilet door, het logo is in diverse toilettegeltjes gebakken, ziet eigenlijk niet uit, maar goed, de tent is ook niet van mij, dus. Ik ben maar te gast.PSV-plee
Het liedje van BOTS maakt van de massa een springende massa, en als vervolgens de succesvolle zakenman, zanger en Eindhovense rockheld Peter Koelewijn `Kom van dat dak af’ inzet, zou het dak er ook afgegaan zijn, als er een dak op het stadion gezeten zou hebben.
Een hoogtepunt dus, en slim bedacht door regisseur naast Guus, Marc Hofstede, manager, mentor en geestelijk begeleider van de held van de avond.
Enfin, volgen nog een serie hits, die ik nog nooit gehoord had, terwijl ook op het VIP terras hele nette mensen de polonaise inzetten.
Elke keer als ze ons voorbijkwamen werden wij bekeken met een blik van `jullie snappen er ook geen fuck van, haak in !’.
Ik trek zoiets niet, maar gelijk hadden ze natuurlijk, vooral die ene mevrouw die waarschijnlijk net terug was uit Tormolinos, en die mij steeds deed denken aan een verkleede rookworst, ik weet niet precies waarom.

 
overzichtTechnisch valt op dit entertainment niets aan te merken. Grootse show, bombarie in de vorm van vendelzwaaiers, doedelzakspelers, drie catwalks die ver het publiek insteken inclusief loopbruggen etc etc. Absoluut audience friendly, value for money.catwalk1
Omdat ik bij sommige nummers echt niet bij de les kon blijven, nam ik de tijd om de opdracht op de bierviltjes ter plekke uit te voeren. 
 Ik sms-te me daarom suf om in aanmerking te kom en voor een Meet & Greet met Guus, dan wel een I-pod of andere geschenken.
En omdat ik aan het einde van de show nog niet door Guus was gebeld, en dus niks had gewonnen, moest ik wel naar huis. Jammer, we hadden graag even met Guus geboomd over PSV enzo.

In actie – korte video van de sfeer

Kleine dissonant was natuurlijk weer die kuttige NS; er gingen geen treinen meer richting Utrecht.
(In 100 dagen heeft dit kabinet dat dus nog steeds niet door.)
Gelukkig kon ik met mezelf meerijden naar Rotterdam, maar ook dat was weer een beetje kut, want er stond om 23.15 uur al weer een file van 4 km naar Tilburg.
(Ook niet opgemerkt de afgelopen 100 dagen, of moeten we allemaal soms rekening gaan rijden naar je amusement?)
Maar geen nood, want m’n Tomtom weet hoe je via Oirschot en Best naar Den Bosch kunt komen; ’t is wat om, maar ik kon doorrijden en meteen effe tanken bij De Lucht.
Als ik daar moet tanken, moet ik altijd aan ’s Neerlands Hoop denken (`De Lucht, de lucht, de lucht’). Naast mij stopt een stationcar -geen nieuwe- met een stuk of vier studentikoze jonge mannen en een oudere man met grijs haar en een studentbrilletje (niet zo 1 als Guus, want die wordt dan wel voor student uitgemaakt, maar z’n bril is meer van de mannelijke variant van de bril van Nana Mouskouri). Bij het afrekenen aan de kassa spreekt de grijsaard uit die Bordeauxrode station me aan.
“Is die pompbediende er niet?”, vraagt ie.
“Nee, die is de kroketten uit het vet aan het halen”, antwoord ik hem, terwijl ik naar de bos met bloemen in z’n hand kijk.
Dan herken ik de man. Joep van het Hek.
Gadverdamme. Ik denk `laat ik eens leuk zijn’.
“Zaten er vanavond geen bloemen meer aan bij die Schouwburg in Kutkrabbeveen Joep?”
Jawel”, zegt ie, “…maar ik heb ze aan een zwangere vrouw gegeven”.
‘Goeie pik toch, die Joep’, dacht ik even.
“…en ’t was nog een lekker wijf ook…”
En dat had ie nou niet moeten zeggen!

Dan 10x liever Guus, waar ik alleen `Per Spoor (Kedeng Kedeng)’ van ken.
Goeie pik, die Guus.

Mijn Sms-conversatie met Guus wil ik de lezers van dit weblog niet onthouden:

Boodschap 1

“Je zit nu in de race! SMSQUIZ <spatie> jouw unieke code (afgedrukt op je persoonlijke bierviltje) naar 4999 en maak kans op diverse prijzen!”

Afzender 4999 Verzonden: 20:27:55 15/06/2007

Mijn antwoord:

“Doen we Guus, die kans grijpen we natuurlijk met twee handen aan!”

Boodschap 2

“Wil jij extra kans maken op de prijzen, beantwoord dan de volgende vraag: Hoeveel keer staat Guus in het PSV Stadion? A: 2, B: 3. Sms QUIZ A of QUIZ B naar 4999”

Afzender 4999 Verzonden: 20:29:35 15/06/2007

Mijn antwoord:

“Gekkie! Makkie natuurlijk. Hoppa!”

Boodschap 3

“We hebben je antwoord! Nu nog je gegevens. Sms NAAM <spatie> naam, adres en woonplaats naar 4999. Wie weet ben jij vanavond nog de gelukkige winnaar.” Afzender 4999 Verzonden: 21:14:57 15/06/2007

Mijn antwoord:

“Waarom wil je dat weten Guus, je hebt m’n nummer toch? O, ik begrijp ’t al je wilt langskomen! Ok, hier komt ie”

Boodschap 4

“Helaas, je bericht wordt niet herkend. Heb je misschien een spelfout gemaakt of een spatie vergeten? Kijk goed naar wat je moet sturen en sms opnieuw. Bedankt!” Afzender 4999 Verzonden: 21:18:16 15/06/2007

Mijn antwoord:

“Wat krijgen we nou Guus, hebbie je bril achterstevoren opgezet of zo? Trouwens, hoe kan je me eigenlijk antwoorden, terwijl ik naar je zit te kijken. Je hebt je mobieltje toch niet in je hand?”

Boodschap 5

“Je maakt nu kans om te winnen! Na het concert worden de winnaars gebeld. Kans maken op een Meet&Greet? Sms MEET naar 4999. Heel veel succes! Groeten, Guus.” Afzender 4999 Verzonden: 21:20:11 15/06/2007

Mijn antwoord:

“Bedankt Guus. We wachten met smart op je telefoontje. Zing nou maar door des te sneller zien we Meet en Greet.”

Boodschap 6

“Je zit nu in de race! Ga door voor meer kans! In welke Brabantse stad is Guus woonachtig? A: Tilburg B: Eindhoven. Sms MEET A of MEET B naar 4999.” Afzender 4999 Verzonden: 21:21:18 15/06/2007

Mijn antwoord:

“Wat krijgen we nu Guus, hoezo meer kans? Waarop dan? Geintje zeker?! O, ik snap ’t al strikvraag, daar trappen we niet in. We zitten dan wel in Eindhoven, maar daar wil jij toch ook eigenlijk niet wonen?”

Boodschap 7

“Je maakt nu 2x kans! Hoe heet de oude geleidingsband van Guus? A: The Rockets B: Vagant. Sms MEET A of MEET B naar 4999.” Afzender 4999 Verzonden: 21:23:52 15/06/2007

Mijn antwoord:

“Guus! Godverdomme, nou moet je een keer kappen zeg! Ik zie je met Peter Koelewijn, maar hier trappen we niet in! The Rockets!? Mmmm, gekke Henkie zal je bedoelen!”

Boodschap 8

“De laatste vraag voor 3x kans! Wat is de titel van de laatste single van Guus? A: Tranen gelachen B: Het is een nacht. Sms MEET A of MEET B naar 4999.” Afzender 4999 Verzonden: 21:24:31 15/06/2007

Mijn antwoord:

“Nog meer kans? We willen gewoon nu winnen. 2x Kans vind ik wel genoeg hoor. Nou, vooruit dan, je hebt net het antwoord al zelf verklapt…”

Boodschap 9

“Je maakt nu kans om te winnen! Na afloop van het concert neemt mijn team contact op met de winnaars. Groeten,Guus. Andere prijzen winnen? Sms GMQ naar 4999.” Afzender 4999 Verzonden: 21:25:28 15/06/2007

Mijn antwoord:

“Worden we nou afgescheept met je team? We hadden net zo lekker contact? Nog meer prijzen? We willen je alleen maar effe spreken hoor, we hebben al die prijzen al thuis hoor. Dacht je nu echt dat wij nog mee deden voor zo’n stomme I-pod? We willen Greet, en wel NU!”

Niks meer van Guus gehoord dus die nacht…

Plotseling en volledig onverwacht, 3 dagen later:

Boodschap 10

“Je stuurde een sms bij mijn concert! Ik heb 2 prijzen over. Kans maken? Wie stond in het voorprogramma? A: VOF de Kunst; B: Blof. Sms GUUS A of GUUS B naar 4999.” Afzender 4999 Verzonden: 15:23:03 19/06/2007

Mijn antwoord:

“Welke 2 prijzen hebbie over? Wij hadden alle vragen goed hoor, en niks gekregen, niks teruggehoord. Zit je nou nog in Eindhoven met die 2 sufferds? Blof? Jaaah, daaag. We gaan kappen Guus. We vinden het niet meer leuk. We willen helemaal niks meer winnen, laat maar!”

Boodschap 11

“Bedankt voor je sms. Je gegevens zijn geregistreerd. Binnen 24 uur worden de winnaars persoonlijk gebeld. Tot een volgende keer. Ik heb genoten. Groetjes Guus!” Afzender 4999 Verzonden: 16:16:24 19/06/2007

Mijn antwoord:

“Guus, ik geloof er niks meer van, je registreert je maar suf, maar ik trap er niet meer in. Guus goa (toch) noar huus! Pas je op bij de overgang?! Kedeng Kedeng, weet je wel!”

 

Aantekeningen:
http://www.guusmeeuwis.nl/
*1) `Stadion Feijenoord 1937-1997; Het origineel’, Koppel Uitgeverij, Rotterdam 1997 p.654